Nieuws

Winst uit je Afval: Haarlemmermeer start proef met inzamelen grondstoffen

10 januari 2017 | Door: Charlene Bodt | Bron: Gemeente Haarlemmermeer

Hoe ziet afvalinzameling in Haarlemmermeer er straks uit? Dat is mede afhankelijk van de uitkomst van drie proeven. Die beginnen maandag 16 januari en duren een half jaar. Het doel: méér grondstoffen, minder restafval.

 

Samen met inwoners wil de gemeente Haarlemmermeer het restafval binnen vijf jaar verminderen van 198 naar 24 kilo per inwoner per jaar. Dat kan als grondstoffen zoals groente- fruit- en tuinafval (gft), papier, karton, plastic en drinkpakken beter worden gesorteerd. Dat is winst voor het milieu, de toekomst én de portemonnee. Want lukt het om de hoeveelheid restafval flink naar beneden te brengen, dan gaat ook de afvalstoffenheffing omlaag.

 

Bewonerswerkgroepen

De proeven die nu starten zijn in drie wijken met elk een ander manier van afvalinzameling: de wijk Linquenda in Nieuw-Vennep (hoogbouw met containers), Rijsenhout-Zuid in Rijsenhout (laagbouw met rolemmers) en Eiland 3 in Floriande in Hoofddorp (laagbouw met ondergrondse containers). Inwoners zijn intensief betrokken bij de voorbereidingen: in elke wijk heeft een werkgroep van bewoners samen met een afvalcoach gezocht naar een manier van inzamelen die past bij hun wijk én die de meeste grondstoffen oplevert.

 

Linquenda

In Linquenda heeft de bewonerswerkgroep gekozen voor het wegbrengen van gft, papier en karton en plastic en drinkpakken dichtbij huis. De containers voor deze grondstoffen komen op circa 25 meter van de flats. Doordat het wegbrengen van bruikbare grondstoffen makkelijker wordt, blijft er minder restafval over. De containers voor restafval komen daarom wat verder te staan van de bewonerswerkgroep Linquenda: ‘Groente- en fruitafval en oude bloemen en planten, kunnen we nu niet apart kwijt. Dus hiermee kunnen we een grote stap maken.’

 

Floriande

De bewonerswerkgroep van Eiland 3 in Floriande wilde de ondergrondse verzamelcontainers behouden. Er komen meer containers voor plastic en drinkpakken en voor papier en karton en minder restafvalcontainers. Bovendien komen er tuinkorven in de straat voor het inzamelen van tuinafval. Brigit Kilsdonk, lid van de bewonersgroep van Eiland 3: ‘Zeker de helft van de bewoners heeft een flinke tuin. Door de tuinkorven kan iedereen het hele jaar zijn tuinafval kwijt zonder alles in heel kleine stukken te moeten knippen. Lijkt ons ideaal.’

 

Rijsenhout-Zuid

In Rijsenhout-Zuid wordt tijdens de proefperiode tweemaal per week het afval (groente- en fruitafval, plastic en drinkpakken, papier en karton en rest) opgehaald met een wagen die rijdt op groengas. De bewonerswerkgroep koos hier voor een heel ander systeem dan het huidige. Want als je iets wilt veranderen, dan moet je het ook echt anders gaan doen, is de mening van de werkgroep. ‘Als blijkt dat er zaken aangepast moeten worden, is dat ook goed. Daar is het tenslotte een proef voor’, zegt Edwin Sauer van de bewonerswerkgroep.

 

Uniek in Nederland

Net als in Floriande komen ook in Rijsenhout-Zuid tuinkorven in de straat. Tot nu toe is Horst aan de Maas de enige gemeente waar het hele jaar door van tuinkorven gebruik wordt gemaakt. De tuinkorven in combinatie met de drie verschillende proefsituaties maakt dat kan worden gesproken van een unieke situatie voor Nederland in Haarlemmermeer.

 

Resultaten en ervaringen

Tijdens de proef worden de resultaten én de ervaringen van de inwoners gemeten. Leveren de proeven inderdaad meer bruikbare grondstoffen op? Daalt de hoeveelheid restafval? En is deze manier van afvalinzameling goed te doen voor inwoners of hebben zij verbeterpunten? De uitkomst van de proeven is mede bepalend voor de keuze voor andere manieren van afval inzamelen in de hele gemeente.

 

Meer informatie op www.haarlemmermeer.nl/winstuitjeafval.

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen