Nieuws

Wooncomplex krijgt internationaal Passiefhuiscertificaat

21 juni 2016 | Door: Charlene Bodt | Bron: De Jong en Verder

Drie vrijstaande woningen in het meergeneratiewooncomplex GWLO in Oosterhout bij Nijmegen zijn begin juni vanwege bijzondere bouwkwaliteit gecertificeerd volgens de internationale passiefhuis-standaard. Door toepassing van duurzame bouwmaterialen, verwarming met een centrale houtsnipperkachel, zonnecollectoren en 66 zonnepanelen, heeft dit bijna energieneutraal mini-wijkje nauwelijks energiekosten. De woningen zijn gecertificeerd door het Passive House Institute en behalen daarmee ruimschoots het hoogste energielabel (A+).

 

De opdrachtgevers wisten wat ze wilden: duurzame, gezonde en behaaglijke woningen, het hele jaar rond. En voor een budget volgens taxatiewaarde, dus zonder extra kosten voor duurzame maatregelen. De toegepaste passiefhuistechnologie op basis van een nauwkeurige energiebalansberekening met de nZEB-tool heeft voor een energetische optimalisatie gezorgd van alle bouwdelen en de installaties. Door de zeer lage energiebehoefte, een collectieve houtsnipperkachel en 66 zonnepanelen zijn de woningen bijna energieneutraal. Maar wel met een zeer comfortabel en gezond binnenklimaat. De sleutel om de bouw van GWLO kostenefficiënt uit te voeren was vanaf de ontwerpfase LEAN samenwerken als integraal bouwteam. De bouw ging niet van een leien dakje, maar het resultaat mag er zijn. Uit de monitoring blijkt de berekende energieprestatie daadwerkelijk te zijn gerealiseerd.

 

‘Temperatuur is geen issue meer’

Voor het project schakelden de opdrachtgevers Clarence Rose in, die als passiefhuisexpert en geaccrediteerde gebouwcertificeerder van Azimut Bouwbureau al jaren bijdraagt aan de groei van energieneutraal bouwen. De opdrachtgevers zijn enthousiast over hun nieuwe woning: ‘Wij hebben een geweldige comfortverbetering meegemaakt toen wij vroeger in ons oude huis dubbel glas kregen. Nu wij hier wonen is het comfort net zo’n grote stap vooruit gegaan. Temperatuur is gewoon geen issue meer. Het huis is ‘s zomers en ’s winters aangenaam.’

 

Bijna energieneutraal mini-wijkje

Het monumentale Generatie Wooncomplex Landgoed Oosterhout (GWLO) in Nijmegen Noord bestaat uit vier gebouwen op de hoeken van een carré op een unieke locatie. Van de zes woningen die in opdracht van drie bevriende gezinnen worden gebouwd, zijn er drie gereed en bewoond en recent gecertificeerd.

 

De woningen vormen een bijna energieneutraal mini-wijkje. Ramen met triple glas, 40 cm dikke isolatie rondom, balansventilatie en automatische buitenzonwering zorgen het hele jaar door voor een comfortabel binnenklimaat. Voor verwarming en warm water zorgt een collectieve houtsnipperkachel. Met houtafval van eigen terrein zijn de kosten voor verwarming en warmwater per woning slechts 8 euro per maand. Het bijzondere CPO-project steekt met kop en schouders boven de Nederlandse bouwtraditie en regelgeving uit.

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen