Zero Waste experiment verbreed: nieuwe toepassingen stadsjute

14 september 2017 | Nog geen reacties | Door: Redactie TGTHR

Nu het eerste Zero Waste Lab in de Dapperbuurt in Amsterdam een doorslaand succes is geworden en meer gemeenschappen geïnteresseerd zijn in het ‘afval is grondstof’- project, willen de initiatiefnemers zoals Icova Renewi en Zero Waste Solutions het principe verbreden. Bij het Zero Waste Lab leveren buurtbewoners hun gescheiden afval zoals textiel, papier en plastic in voor waardemuntjes die besteed kunnen worden bij de lokale winkeliers en horeca. Het afval wordt vervolgens geup-  of recycled.

 

Na de Dapperbuurt, hebben de Negen Straatjes in Amsterdam belangstelling voor het project, waarbij de bewoners hun gescheiden afval inleveren in zakken gemaakt van jute-afval dat overblijft bij de productie van Forbo Floorings zeer duurzame Marmoleum. Ook de ondernemingsvereniging van industrieterrein Osdorp is geïnteresseerd in het Zero Waste initiatief, nu ze besloten heeft om binnen zeven jaar naar nul afval te willen.

 

Forbo Flooring, een voorloper op het gebied van duurzaamheid, is blij dat het restmateriaal van het jute nu ook wordt benut. Daarmee wordt Marmoleum, dat volgens een LCA van de universiteit van Leiden de duurzaamste vloer ter wereld is samen met hout, nog een beetje ‘groener’.

 

Forbo is in samenwerking met Icova Renewi en Zero Waste Solutions ook bezig met andere toepassingen voor het afval jute. Zo gaan er ‘give-away’ draagtasjes gemaakt worden voor beurzen en evenementen, net als kussentjes gevuld met jutepluis. Dat laatste materiaal kan in combinatie met oude bedrijfskleding in de toekomst wellicht ook gebruikt worden voor de productie van hoesjes voor laptops of iPads, of een poef. Het ontwerp en de productie van die toepassingen worden geregeld door Zero Waste Solutions, dat de producten in sociale werkplaatsen of penitentiaire inrichtingen laat maken.

 

Ook in het Zero Waste Lab wordt gewerkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij zijn opgeleid of omgeschoold tot grondstofexperts en beoordelen en wegen het afval dat zoveel mogelijk in de buurt wordt hergebruikt (denk aan upcycling van oude meubels en textiel voor buurtcentra). Het overige afval wordt door Icova Renewi opgehaald en gerecycled tot nieuwe grondstoffen. Het Zero Waste project zorgt ook voor bewustwording. Zo kunnen de buurtbewoners of ondernemers in het lab precies zien wat er met hun afval gebeurt.

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden