Hoe onethisch gedrag in het bedrijfsleven voorkomen kan worden
Artikel

Onderzoek wijst uit: Bedrijfsleven mist ethisch besef. Wat nu?

Hoe onethisch gedrag in het bedrijfsleven voorkomen kan worden

Door | 14 maart 2016 | Bron: Erasmus University Rotterdam

Wanneer treden leiders op tegen ethische misstappen in hun bedrijf? En wanneer zien ze dit soort gedrag door de vingers? Uit nieuw onderzoek van Niek Hoogervorst van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) en Pieter Desmet van Erasmus of School of Law, blijkt dat managers die denken dat hun bedrijven in sterk concurrerende markten actief zijn, eerder geneigd zijn onethische beslissingen die het bedrijf winst opleveren af te doen als ‘acceptabele bedrijfspraktijken’.

 

De twee onderzoekers richtten voor hun onderzoek een experiment in waarbij ze mensen vroegen naar hun mening over het doelbewust oververzekeren van cliënten — duidelijk onethisch gedrag dus. De helft van de deelnemers werd verteld dat hun denkbeeldige verzekeringsmaatschappij in een stabiele markt actief was. De andere helft kreeg te horen dat hun bedrijf in een sterk concurrerende markt actief was. Uit de resultaten blijkt dat die laatste groep eerder geneigd was onethisch gedrag goed te keuren als dit winst zou opleveren voor het bedrijf.

 

Moordende concurrentie

Volgens onderzoekers Hoogervorst en Desmet wijzen hun bevindingen erop dat managers in sectoren waar traditioneel veel concurrentie is — zoals de financiële sector, de media of de auto-industrie — waarschijnlijk het meest geneigd zijn onbewust een blinde vlek te ontwikkelen voor onethisch gedrag en dit ook goed te keuren als dat winst voor het bedrijf oplevert.

 

In een sterk concurrerende marktomgeving wordt volgens de onderzoekers eerder een ‘beslissingskader’ geactiveerd dat gericht is op praktische zakelijke beslissingen, dan één waarin mensen beslissingen nemen op basis van morele waarden. Mensen kunnen altijd beide beslissingskaders gebruiken, zegt Hoogervorst, maar de marktomgeving van het bedrijf bepaalt welk kader wordt geactiveerd.

 

Taal is mogelijk belangrijk hierbij, zeggen de onderzoekers. Het gebruik van uitdrukkingen als ’targets’, ‘moordende concurrentie’ en ‘bezuinigingen’ geven managers aanwijzingen over de zakelijke omgeving van hun bedrijf. En zo kunnen instrumentele overwegingen belangrijker worden bij het nemen van beslissingen dan morele overwegingen.

 

Video: ‘Waarom onethische praktijken ongestraft blijven in concurrerende markten’

 

Disciplinaire maatregelen

Uit het onderzoek blijkt verder dat de invloed van de marktomgeving op ethisch gedrag verder gaat dan enkel iets aanmerken als onethisch. In sterk concurrerende markten worden werknemers ook minder snel disciplinair aangepakt als hun ethische misstap winst voor het bedrijf oplevert.

 

Blinde vlek aanpakken

Volgens Hoogervorst en Desmet kan de blinde vlek voor onethisch gedrag worden aangepakt door strengere regels en hogere boetes op te leggen. Dit leidt echter tot grote uitdagingen en hoge kosten om het te handhaven. Bovendien leidt deze aanpak volgens hen waarschijnlijk ook niet tot een sterker bewustzijn over ethiek.

 

Om dit bewustzijn te creëren moet moraliteit onderdeel gaan uitmaken van het vocabulaire van organisaties, bijvoorbeeld door leiders te leren dat moreel gedrag een belangrijk onderdeel van zakendoen is, zo betogen de onderzoekers. Business schools zouden hun studenten ook moeten leren dat het belangrijk is niet alleen naar de resultaten onder de streep te kijken, maar ook naar de manier waarop deze resultaten worden behaald, besluiten ze.

 

Video: ‘Hoe je onethisch gedrag kunt voorkomen’

 

Het artikel: Desmet, P.T.M., Hoogervorst, N. & Dijke, M.H. van (2015). ‘Prophets vs. profits: How market competition influences leaders’ disciplining behavior of ethical transgressions’ is gepubliceerd in The Leadership Quarterly, 26, 1034-1050.

 

Beluister het interview op New Business Radio met MVO Nederland over ethiek in het bedrijfsleven

Bezoek de Henk van Luijk Lezing 2016

Doe mee aan de expeditie voor MVO-managers

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen