Artikel

Europees onderzoek levert alarmerende gegevens op

Onschuldig een wasje draaien blijkt grote bron plastic soep

Door | 22 december 2015

Kleding en wasmachines dragen samen veel meer bij tot de beruchte plastic soep in de oceanen dan tot nu toe gedacht. Nieuw onderzoek wijst uit dat per wasbeurt geen tienduizenden, maar miljoenen piepkleine synthetische vezels vrijkomen. Via het waswater glippen deze vervolgens in groten getale ongezien door de waterzuiveringsinstallaties om via de voedselketen weer op ons eigen bord te belanden. Zo dragen wij onbedoeld allemaal bij aan dit snel groeiende milieuprobleem.

 

Naast cosmeticaproducten als shampoo, tandpasta en scrubs, blijkt nu dat ook kleding een bron van microplastics is. Met name acryl, nylon en polyester zijn grote boosdoeners. Zo kunnen er per gram acryl meer dan 3000 vezels per gram kleding per wasbeurt vrijkomen. En één fleecejacket van 680 gram verliest bijna een miljoen vezels per keer. Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation (PSF): ‘Of wat te denken van een paar Nylon sokken van 55 gram… bijna 136.000 vezels per wasje.’ Dit zijn de schokkende tussenresultaten van een door de EU gefinancierd Life+ Programma ‘Mermaids, Ocean Clean Wash’. In dit onderzoeksprogramma werken de National Research Council (NCR) uit Italië, Leitat en Polysistec uit Spanje en de Nederlandse Plastic Soup Foundation bijna drie jaar lang samen op zoek naar oorzaken en oplossingen. Het programma is nu halverwege.

 

Plastic op ons bord

Gebleken is dat de kleine synthetische vezels die in veel stoffen zitten, slijten door gebruik en afbrokkelen tot minuscule deeltjes. Deze micro- en nanoplastics kunnen via de wasmachine in groten getale ongezien door de waterzuiveringsinstallaties glippen, en dus stromen ze zo de oceaan in. Door het zoute zeewater vallen de plastic deeltjes nog verder uiteen. Vissen en bijvoorbeeld filterdieren krijgen die binnen en zo eindigen de synthetische vezels via de voedselketen weer op ons eigen bord. In elke gram mosselvlees wordt gemiddeld 1 microplastic aangetroffen, vaak afkomstig van kleding. In 63% van de Noordzee-garnaal worden synthetische vezels aangetroffen, aldus een recent onderzoek.

Naast analyse van de hoeveelheid vezels die vrijkomen, zoekt ‘Mermaids, Ocean Clean Wash’ ook naar oplossingen. Kan de fabricage van kleding zodanig gewijzigd worden, dat de vezels in de toekomst niet meer loslaten? Andere variabelen zijn: het type en merk wasmiddel, de rol van wasverzachters, de temperatuur waarop gewassen wordt en het type draad; geweven of geknoopt.

 

Eerder onderzoek

Ecoloog dr. Mark Browne van de University of New South Wales was de eerste die in 2011 over dit onderwerp publiceerde in het tijdschrift Environmental Science & Technology. Hij stelde vast dat verschillende typen vezels die op stranden worden gevonden overeenkomen met die van verschillende soorten kunststof-kleding. Per kledingstuk per wasbeurt zouden er – volgens zijn onderzoek – 1.900 vezels vrijkomen. Onderzoek van dr. Heather Leslie van het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) van de Vrije Universiteit van Amsterdam, wees uit dat het probleem groter was. Eén liter afvalwater van een wasmachine zou 200.000 kleine vezels bevatten.

Maria Westerbos: ‘Maar nu is gebleken dat het probleem nóg veel groter is. Dus wordt het hoog tijd om de alarmbel te luiden. Niet door met een vinger te wijzen naar de kledingindustrie of wasmachinefabrikanten, maar om samen zo snel mogelijk op zoek te gaan naar oplossingen. Bijvoorbeeld door kleding anders te ontwerpen of door een filter te bouwen, dat de vezels kan tegenhouden. Wie doet er mee?’

 

Zes tips

Uiteraard zou het verstandig zijn om alleen kleding te kopen van natuurlijke materialen… maar dit heeft echter niet voor iedereen de voorkeur, en wat moet je dan bovendien met de synthetische kleding die je al bezit?

Minder vezelverlies tijdens het wassen vermindert het aantal microplastics die in het milieu komen, en het is natuurlijk ook beter voor je was.

De Plastic Soup Foundation en Mermaids geven een aantal tips voor het wassen:

 

1. Was op 30℃ in plaats van 40℃ of hoger, het wassen op hoge temperaturen beschadigt gekleurde stoffen.

2. Waspoeder veroorzaakt meer wrijving tussen vezels dan vloeibaar wasmiddel. Gebruik dus liever vloeibaar wasmiddel, en gebruik zo min mogelijk. Sommige wasmiddelen zijn agressief voor de vezels (zoals een hoge pH-waarde en bepaalde ingrediënten), terwijl andere additieven juist de afgifte van vezels kunnen verminderen.

3. Gebruik (wanneer mogelijk) wasverzachter; wasverzachter zorgt voor een speciale beschermlaag rondom de vezels van kleding, waardoor er minder wrijving ontstaat tussen deze vezels.

4. Hardheid van water heeft effect op het vrijkomen van vezels, omdat hard water een grotere hoeveelheid wasmiddel vereist om dezelfde wasresultaten te krijgen in vergelijking met zacht water.

5. Een langere wascyclus zorgt voor meer wrijving tussen vezels, wat ervoor kan zorgen dat de vezels sneller scheuren.

6. Was met een volle trommel.

 

Lees meer over het onderzoek ‘Mermaids, Ocean Clean Wash’


 

Foto: www.life-mermaids.eu