Ontplooiingsspel
  Artikel

  Sturen op duurzame inzetbaarheid van medewerkers met het Ontplooiingsspel

  Door | 27 januari 2017

  Eén van de belangrijkste factoren van werkgeluk is het optimaal kunnen benutten van talenten, zo blijkt uit onderzoek dat 71,6 procent van de Nederlandse werknemers zich gelukkig voelt als ze kunnen doen waar ze het beste in zijn. Het Ontplooiingsspel helpt om erachter te komen wat mensen drijft en bezighoudt en hoe je iemand het beste tot zijn recht laat komen.

   

  Het motiveren en duurzaam inzetten van medewerkers heeft op dit moment volop de aandacht. In sommige sectoren, zoals de IT-sector, is sprake van schaarste en wordt er alles aan gedaan om getalenteerde medewerkers te werven en behouden. In andere sectoren, zoals de zorg, raken mensen soms gedemotiveerd door toenemende werkdruk en regelgeving. In die dagelijkse hectiek lijkt er weinig ruimte te zijn voor het spelen van een spel. Toch is dat precies wat Tatiana van Rijswijk, founding mother van InnerVida Ontplooiingsarchitecten en auteur van het Ontplooiingsspel, wilde ontwikkelen.

   

  Het spel

  Het Ontplooiingsspel is een praktisch spel. Je speelt het met het thema dat je op dat moment bezighoudt en kaarten waarop kernachtige spreuken staan. De bedoeling is om deze twee met elkaar te associëren. Spelenderwijs kom je achter iemands drijfveren, talenten en competenties. Volgens de makers is het overal inzetbaar waar je het ontplooiingspotentieel van mensen naar boven wilt halen. Sara Brouwer, teamleider in de psychogeriatrische zorg, gebruikt het onder meer in jaargesprekken met haar medewerkers. Ze deelt de mening dat het in verschillende situaties gebruikt kan worden. Brouwer: ‘Ik heb er zelf kennis mee gemaakt in een coachingstraject, maar het werkt net zo goed in functioneringsgesprekken of bij teambuilding. Ik denk er zelfs weleens over om het in sollicitatiegesprekken te gaan proberen.’

   

  Diepte

  Brouwer vindt het een perfecte manier om in gesprek te gaan met haar medewerkers. ‘We werken hier in het verpleeghuis onder grote druk’, vertelt ze. ‘Als je dit werk, met dementerende mensen, goed wilt doen, moet je lekker in je vel zitten en is een omgeving waarin je mag groeien heel belangrijk.’ Dit jaar deed ze een experiment. De helft van de jaargesprekken vond plaats aan de hand van de standaardformulieren, de andere helft met het Ontplooiingsspel. Brouwer: ‘Ik merk dat je met het spel sneller de diepte in gaat. De medewerker geeft namelijk zelf aan waar hij het over wil hebben. Door het vrije en associatieve spelelement kom je op een ander level, waar je elkaar echt kunt ontmoeten. Als leidinggevende moet je daarbij vooral niet sturen of managen, maar een meer coachende rol aannemen.’

   

   

  Het gaat over de persoon zelf en waar hij gelukkig van wordt

   

  Teambuilding

  Martin Prins, executive bij IT-bedrijf Sentia Group kwam ermee in aanraking toen hij verantwoordelijk was voor operations bij onderdeel Reasonnet BV. Het type bedrijf dat zeer klantgeoriënteerd is, wat waargemaakt moet worden door de IT-ers die er werken. Sentia wil voor die IT-ers een ‘great place to work’ zijn, waar zij zich volop kunnen ontwikkelen en optimaal functioneren. In die context werd het Ontplooiingsspel ingezet bij een van de technisch-operationele teams. ‘We wilden de competenties in kaart brengen en uitzoeken hoe we het team konden versterken’, zegt Prins. ‘Het was heel leuk om dat op zo’n originele, speelse manier te doen. Er ontstond een open sfeer waarin mensen feedback durfden te geven en ontplooiing centraal kwam te staan. Ik vond het een goede aanvulling op onze andere HR-activiteiten.’

   

  Ontplooiing

  Wie gelukkige en productieve medewerkers wil, zal aandacht moeten besteden aan ontplooiing. Iedereen komt het beste tot zijn recht als hij zijn kwaliteiten en talenten kan benutten en dat draagt bij aan het succes van de organisatie. Brouwer vindt het spel daarvoor een heel geschikt hulpmiddel. ‘Je hebt het over wat mensen bezighoudt, waarin zij willen groeien en wat ze daarvoor nodig hebben’, zegt ze. ‘Er zijn geen regels in dit spel, bij iedereen gebeurt er iets anders, maar het gaat wel over die persoon zelf en waar hij gelukkig van wordt. ’ Daarmee lijkt het spel goed te slagen in zijn opzet: inzicht geven in het ontplooiingspotentieel dat aanwezig is in ieder mens en in iedere organisatie.

   

  Meer informatie over het Ontplooiingsspel

  Over Eveline van Herwaarden

  Eveline van Herwaarden is freelance journalist, gespecialiseerd in gezondheidszorg, voeding en duurzaamheid. Met haar bureau Fine Point schrijft zij graag over innovatieve organisaties met een passie voor een betere wereld.

  Reacties

  We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

  Magazine TGTHR

  Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

  Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
  whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

  Klik hier om je aan te melden
 • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

 • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen