Magazine

Een interview met Sander Geelen van Geelen Counterflow

Op bezoek in het meest duurzame kantoor ter wereld

Door | 16 juni 2016 | 1 reactie

In het Limburgse Haelen, een op het eerste gezicht doorsnee bedrijventerrein aan de Windmolenven, waar ook ondernemingen als autodealer ’t Heukske en Timmermans Timmerbedrijf gevestigd zijn, staat een bijzonder gebouw. Het is het nieuwe kantoor van familiebedrijf Geelen Counterflow, groot geworden in het bouwen van drogers en koelers voor (dier)voedingsmiddelen. Dit kantoor is het meest duurzame ter wereld. Ter wereld ja! Dat vraagt om een bezoek.

 

Laten we er niet te gewichtig over doen, maar toch vind ik de entree van het pand een bijzondere stap. Zo vaak kom je niet in het meest duurzame kantoor ter wereld. Haelen is voor mij uit de buurt, ik ben met het openbaar vervoer (waarover later meer) en heb zodoende wat tijdsreserves ingebouwd. Omdat logistiek alles meezit, arriveer ik veel te vroeg voor mijn afspraak met de directeur van het bedrijf, Sander Geelen. Niet erg, want zo kan ik de duurzame elementen van dit gebouw en omgeving in alle rust tot me nemen.

 

Sander Geelen (002)

Sander Geelen, directeur van Geelen Counterflow: ‘Verduurzamen moet je compromisloos doen, omdat je alleen dan de beste oplossing krijgt. Niet alleen de meest duurzame, maar ook de meest prettige, comfortabele, efficiënte en uiteindelijk ook economisch de beste oplossing.’

 

Snuffelen naar duurzame elementen

Zo zie ik dat de Geelen Counterflow parkeerplaats aan de overkant van de straat laadpalen heeft, dat is bijna vanzelfsprekend. Daarnaast is het keurig aangeharkt en volledig in stijl met, noem het de voortuin van het kantoor. Daar liggen grote keien tussen de kronkelige paadjes en in de perkjes staan verschillende soorten planten. Je kunt er ook zitten op bankjes, waarvan er eentje dienstdoet als insectenhotel. Er is zelfs een tuinman (ook daarover later meer) aan de slag. Het lijkt een uitgebalanceerd ecosysteem, die tuin van Geelen.

 

Wanneer ik de draaideur door wandel, die alleen draait als er iemand naar binnen of buiten moet, flitst het licht in de hoge entreehal aan. Hout, overal hout, valt me op. Na een toiletbezoek, uiteraard op een waterloos urinoir (waarover later meer…), ontmoet ik in de centrale ontvangstruimte de directeur. We staan rond een tafeltje met daarop een dummie van de houtconstructie die in het gebouw is gebruikt. ‘Het is allemaal PEFC-gekeurd naaldhout, uit duurzaam beheerde bossen uit het Zwarte Woud. En helemaal lijmloos: beukenhouten schroefverbindingen tussen de verschillende houtlagen zorgen voor de stevigheid. Er is maar één bedrijf in de wereld die dit op deze manier levert’, begint Sander Geelen. Ik zet me schrap voor een oneindige stroom aan informatie over duurzame noviteiten en technische snufjes, zoals ook beschreven staat op het wandpaneel in de hal, maar niets van dat al. Hij neemt me mee naar een lichte en transparante vergaderruimte op de eerste verdieping, waar we het hebben over zijn bedrijf.

 

Van dwars naar…

Lees dit artikel gratis

Verduurzamen doe je niet alleen, dat doe je samen! Registreren is gratis en verplicht je tot niets, maar kan jou wel verder helpen met duurzaam ondernemen! Zo kan je al onze artikelen lezen op de website, je netwerk vergroten of je eigen nieuws en columns publiceren op TGTHR.

Registreer je ook (helemaal gratis) voor TGTHR en lees het complete artikel. Ben je al geregistreerd? Dan kun je hieronder inloggen.