Column, Magazine

Column Maria van der Heijden

Opschudden

Door | 28 juni 2017

Elk gezond bedrijf heeft het nodig om zo nu en dan te worden opgeschud. Ook MVO Nederland. We zitten nu midden in een proces waarin we onze visie en strategie scherp onder de loep nemen. Het is niet altijd makkelijk om objectief naar jezelf te kijken, voor een goed zelfbeeld heb je de blik ‘van buiten’ nodig. Daarvoor werken we samen met onze stakeholders die zijn vertegenwoordigd in de Programmaraad: MVO-koplopers, het georganiseerde bedrijfsleven, NGO’s, de vakbeweging, de wetenschap en de rijksoverheid. Zij geven hun mening, ideeën en feedback op ons en op onze plannen, allemaal vanuit hun eigen praktijk. Vaak herkenbaar, maar soms ook confronterend. Dat is goed, daar worden we alleen maar beter van.

 

De dialoog met anderen is belangrijk om te blijven leren en jezelf voortdurend aan te passen aan de veranderende omgeving. Veranderingen gaan steeds sneller. In duurzaamheid is de techniek inmiddels in alle maten en soorten beschikbaar om de gewenste doelstellingen te halen voor het milieu en de mensen. De kunst is dat de leiders van organisaties en bedrijven deze veranderingen omarmen en er richting aan geven. En dat alles in een stevig tempo, want we hebben niet veel tijd meer. Ons collectief gedrag is de belemmering van vooruitgang.

 

In 1941 was er een ramp nodig om te komen tot urgentie. Door de aanval van Japan op Pearl Harbor veranderde president Roosevelt zijn strategie en investeringen in defensie van de ene op de andere dag. Dieselgate, een ramp van een heel andere orde, schudde behalve autorijdende burgers ook Volkswagen zelf wakker: de koers ging snel om richting elektrisch rijden. Als de nood maar hoog genoeg is komen mensen direct in beweging. Maar de urgentie ten aanzien van het klimaat wordt nog onvoldoende gevoeld. We moeten vandaag de juiste beslissingen nemen voor onze kinderen en kleinkinderen. Hoewel… ik hoop ook zelf honderd te worden.

 

Nu wordt de regering opgeschud. Rutte III is in de maak, de onderhandelingen zijn in volle gang. Dit is het moment om onze blik ‘van buiten’ te geven. MVO Nederland roept de onderhandelaars op om in het nieuwe regeerakkoord de Sustainable Development Goals centraal te stellen. Maak arbeid goedkoper en vervuiling duurder. Laat er geen ramp voor nodig zijn om tot urgentie te komen. Zorg dat maatschappelijk verantwoord ondernemen de norm wordt, nationaal en internationaal. Daar worden we allemaal beter van.

 

Maria van der Heijden

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen