OR gaat dit jaar voor duurzame inzetbaarheid
Artikel

Crisis voorbij? OR heeft in 2016 weer ruimte voor andere onderwerpen

OR gaat dit jaar voor duurzame inzetbaarheid

Door | 22 maart 2016 | Bron: SBI Formaat

In 2016 verdwijnen onderwerpen als organisatieverandering en reorganisatie uit de top 10 van onderwerpen waar ondernemingsraden zich op gaat richten. Daarvoor in de plaats komen duurzame inzetbaarheid/leeftijdsbewust personeelsbeleid en flexibele arbeidstijden en -plaatsen.

 

De verbeterde economische situatie lijkt dus meer ondernemingsraden ruimte te geven zich met andere onderwerpen bezig te houden. Dit blijkt uit de SBI Formaat MonitOR 2015-2016, het grootste onderzoek naar de stand van medezeggenschap in Nederland. Stonden in 2015 vooral de onderwerpen die vaak één op één te herleiden zijn naar de rechten en bevoegdheden van de OR volgens de Wet op de Ondernemingsraden op de agenda, in 2016 is er ook ruimte voor nieuwe onderwerpen.

 
Zo verwacht maar liefst 59% van de ondervraagden dat de OR zich in 2016 bezig gaat houden met duurzame inzetbaarheid/leeftijdsbewust personeelsbeleid en 53% met flexibele arbeidstijden en arbeidsplaatsen. Daarmee zijn dit twee onderwerpen die in 2016 in de top 10 binnenkomen van belangrijkste onderwerpen waar de OR zich mee gaat bezighouden.

 
Dit is een van de conclusies uit de SBI Formaat MonitOR 2015-2016, een zeer uitgebreid onderzoek naar de stand van medezeggenschap in Nederland waaraan ruim 400 ondernemingsraden hebben deelgenomen. De resultaten van het onderzoek worden gebundeld in een boek dat wordt gepresenteerd op de ‘Nacht van de MZ’ die SBI Formaat op dinsdag 21 juni 2016 organiseert op Landgoed Zonheuvel.

 

Lees de uitgebreide onderzoeksgegevens uit de SBI Formaat MonitOR