Artikel

Over de duurzame zoektocht van De Vegetarische Slager

Door | 2 juni 2016

Veel vlees eten is belastend voor het milieu. De veehouderij draagt wereldwijd voor 14,5% bij aan de uitstoot van broeikasgassen, evenveel als de transportsector. Voor het produceren van een kilo rundvlees is 15.000 liter water nodig, veel meer dan voor een kilo plantaardig voedsel. En dan het mestafval, alleen al in Nederland is dat zo’n 74 miljard kilo per jaar. Het is een milieubelastende industrie en veel vlees eten blijkt ook nog eens negatieve effecten op onze gezondheid te hebben. Steeds meer mensen weten dat, toch leek de markt voor vleesvervangers de afgelopen jaren te stagneren. Maar de groeicijfers van De Vegetarische Slager zijn bijzonder hoopgevend. Hoe doen ze dat toch?

 

Verstokte vegetariërs vinden het maar niks. De naam slager, vleesvervangers die er net zo uitzien als vlees en productnamen die doen voorkomen of het om echt vlees gaat. Kipstuckjes, rauw gehackt en vegetarische bratwurst. Toch zijn ze er bij De Vegetarische Slager van overtuigd dat daar de sleutel tot succes ligt. ‘Wij geloven dat juist deze producten, en niet de groenteburgers, de traditionele vleeseter over kunnen halen om vaker plantaardig te eten’ zegt oprichter Jaap Korteweg.

 

Zoektocht van tien jaar

‘Er is een toenemend bewustzijn dat plantaardige eiwitten duurzamer, gezonder en diervriendelijker zijn, maar veel mensen eten nu eenmaal graag een stukje vlees bij het avondeten. Consumenten ervaren inmiddels dat de vleesvervanger in ons geval net zo lekker is als de dierlijke variant. Qua vorm, smaak en textuur merk je weinig verschil’. Korteweg, zelf voormalig biologisch akkerbouwer, werd pas op latere leeftijd vegetariër. Omdat hij de smaak van vlees toch miste,

Alle artikelen op TGTHR lezen?

Registreer je dan (helemaal gratis) voor TGTHR! Je kunt dan alle artikelen op de website lezen.
Ben je al geregistreerd? Dan kun je hieronder inloggen.