Over de maatschappelijke kosten van klimaatverandering
Artikel

Over de maatschappelijke kosten van klimaatverandering

Door | 11 juli 2016 | Bron: Klimaatplein.com

Wat kost het ons nu werkelijk wanneer er een ton van het broeikasgas CO₂ in de lucht wordt uitgestoten? Welke factoren bepalen dat en hoe zou je die kosten nu direct bij de veroorzaker kunnen leggen? En hoeveel euro ben jij zelf eigenlijk bereid te betalen voor jouw impact op klimaatverandering?

 

Een ton CO₂ veroorzaken is niet zo moeilijk. Rijd maar eens 4.700 kilometer in een dieselauto, vlieg maar eens 5.000 kilometer of verbruik maar eens 1.900 Kilowattuur aan grijze stroom. Een gemiddeld Nederlands huishouden veroorzaakt per jaar 8 ton aan CO₂ door direct gebruik van fossiele brandstoffen (voor stroom, gas en vervoer).

 

De vervuiler betaalt niet

Voor de gevolgen die de uitstoot van CO₂ heeft op het klimaat betaalt niemand een reële prijs. Geen enkel huishouden krijgt jaarlijks een factuur met daarop vermeld wat de klimaatkosten zijn van haar fossiele energieverbruik. We betalen wel voor het ophalen en verwerken van ons vuilnis, we zetten massaal ons oud-papier aan de straat en gooien en masse ons lege glas in de glasbak. Maar direct betalen voor het veroorzaken van CO₂-uitstoot bestaat nog niet. En dat terwijl klimaatverandering door de gemiddelde Nederlander als een van de meest urgente maatschappelijke problemen wordt gezien.

 

Lees verder op Klimaatplein.com

Bereken hoeveel CO₂-uitstoot jouw organisatie veroorzaakt met de gratis CO₂-calculator