Over de risico’s van klimaatverandering voor de wereldeconomie
Artikel

Onderzoek wijst uit: financiele schade klimaatverandering kan oplopen tot 2,5 biljoen dollar

Over de risico’s van klimaatverandering voor de wereldeconomie

Door | 11 mei 2016

Volgens recent ontwikkelde economische modellen kan klimaatverandering leiden tot een waardevermindering van de totale wereldactiva met 2,5 biljoen dollar. Die berekening is gebaseerd op gemiddelde uitkomsten van de modellen.

 

Uit het onderzoek bleek ook dat het uit financieel perspectief zinvol is om maatregelen te nemen tegen de klimaatverandering. Als het klimaat niet verder opwarmt dan 2 ̊C zou de waarde van de financiële activa met 315 miljard dollar minder dalen, zelfs wanneer de kosten van de beperking van de uitstoot zijn meegerekend.

 

‘Door onze studie zien lange termijn beleggers dat we beter af zijn met een koolstofarme wereld’, aldus Professor Simon Dietz van de London School of Economics, de hoofdauteur van de studie. ‘Pensioenfondsen zouden dit moeten zien als topprioriteit, en vele doen dat ook.’ Maar hij zei ook dat het bewustzijn in de financiële sector als geheel nog laag is.

 

Beleggers zouden veel meer moeten doen door te kijken naar hoe bedrijven daadwerkelijk handelen. En ze kunnen helpen het risico voor de mondiale economie te verminderen door ambitieuze maatregelen tegen klimaatverandering te ondersteunen.

 

Lees verder op duurzaamnieuws.nl