Magazine

Hoe het klimaatbeleid steeds meer invloed uitoefent op ons leven en werken

Wat betekent ‘Parijs’ voor duurzaam ondernemerschap?

Door | 21 januari 2016

Op 12 december 2015 werd het ‘Akkoord van Parijs’ gesloten. Na de nodige marathonvergaderingen bereikten de verzamelde wereldleiders een wettelijk bindend klimaatverdrag. Het belangrijkste resultaat: de Aarde mag niet meer dan 1,5 graden Celsius opwarmen. Dat blijft niet zonder gevolgen want klimaatbeleid zal steeds meer invloed uitoefenen op ons leven. Wat betekent dat voor duurzaam ondernemerschap?

 

Door Jacqueline van Rijswijk

 

Onder de naam COP21 (Conference of Parties) waren 195 landen in Parijs bijeengekomen. De inzet was hoog en de vooruitzichten wisselvallig. Parijs zuchtte nog onder de naweeën van de terreurdreiging en de conferentie ontwikkelde zich tot een ware thriller. Maar wel met een happy end want er werd overeenstemming bereikt. Gelukkig maar, de urgentie was hoog: president Obama sprak niet voor niets over ‘the best chance we have to save the one planet we’ve got’. Mede door dat gedeelde gevoel van urgentie waren de wereldleiders in staat om samen tot een akkoord te komen. Een bijzondere prestatie want individuele landen hebben de neiging om steeds het eigen landsbelang voorop te stellen. Dit akkoord laat zien dat de wereldleiders ook in staat zijn daar bovenuit te stijgen en gezamenlijk de basis te leggen voor een duurzame toekomst.

 

‘Historisch akkoord’

Het Akkoord van Parijs is met veel vreugde en enthousiasme ontvangen. Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de VN, sprak zelfs over een ‘historisch akkoord’. Niet zonder reden: er zijn concrete, controleerbare doelen gesteld, er wordt extra geïnvesteerd in duurzame energie en kwetsbare landen worden financieel ondersteund in hun klimaatbeleid. Hier en daar klinkt ook kritiek. Sommigen vragen zich af of alle landen zich aan de afspraken zullen houden en of het akkoord wel ver genoeg gaat. De tijd zal het leren, maar één ding is zeker: klimaatbeleid gaat steeds meer invloed uitoefenen op ons leven en werken. Duurzaam ondernemen wint daardoor aan belang. Niet alleen in wet- en regelgeving, maar ook in business opportunities.

 

En ja, de Aarde redden is prima te combineren met brood op de plank

What’s in it for me?

Sommige ondernemers ontwikkelen ‘groen beleid’ uit intrinsieke motivatie, andere volgen simpelweg de tijdgeest. Daarnaast voelt een grote groep ondernemers zich (nog) niet aangesproken tot duurzaam ondernemerschap: what’s in it for me? Goed nieuws: duurzaamheid loont voor iedere ondernemer! En ja, de Aarde redden is prima te combineren met ‘brood op de plank’. Duurzaamheid biedt namelijk tal van economische voordelen, bijvoorbeeld:

 

> Minder kosten. Duurzaam ondernemen vraagt om investeringen,

Alle artikelen op TGTHR lezen?

Registreer je dan (helemaal gratis) voor TGTHR! Je kunt dan alle artikelen op de website lezen.
Ben je al geregistreerd? Dan kun je hieronder inloggen.