Magazine

Waarom ‘Hoe krijgen we ze mee?’ de verkeerde vraag is

Persoonlijk leiderschap: de sleutel naar duurzaamheidscultuur in organisaties

Door | 15 maart 2017

‘Hoe krijgen we ze mee?’ Organisaties breken zich keer op keer het hoofd over deze vraag bij veranderprocessen en dus zeker ook wanneer een organisatie besluit om te gaan koersen op duurzaamheid. Meestal wordt de vraag gesteld door het clubje dat als eerste bij de verandering betrokken wordt en er op het hoogste abstractieniveau over nadenkt. De directie, de vakspecialisten, een externe consultant…

Ik raak er steeds meer van overtuigd dat het een fundamenteel verkeerde vraag is. En dat is een gemiste kans.

 

Eerst even hoe het niet moet (maar hoe het vaak wel gaat). Als je de verkeerde vraag stelt, wordt het een stuk lastiger om de goede oplossingen te vinden. Wat is er dan mis met deze vraag? Het is toch juist goed om te proberen de hele organisatie mee te krijgen in het veranderproces naar een duurzame organisatie? Het moet toch niet alleen iets van de top en/of van de duurzaamheidsfunctionaris blijven?

 

De vraag ‘Hoe krijgen we ze mee?’ is een faalfactor bij verandering, en op maar liefst vier manieren. Ten eerste creëert het een tweedeling: wij en zij. Wij die goede dingen hebben bedacht versus zij die dat waarschijnlijk niet zien, of niet zien zitten – en dus overgehaald moeten worden. Ten tweede verraadt het een klassieke verkeerd gekozen volgorde in het proces, waarin eerst een select gezelschap de koers uitzet en daarna iedereen ‘mee mag doen’. Weerstand gegarandeerd, want veranderen is niet leuk. Vooral niet als anderen voor je bedenken welke kant het op verandert. En al helemáál niet als je zelf ook affiniteit hebt met het onderwerp en jouw stem niet gehoord is. En als je dan tegensputtert, krijg je ook nog het etiket dat je ‘in de weerstand zit’. Grrr! De derde faalfactor is dan ook dat de vraag geen rekening houdt met de mogelijkheid dat ‘ze’ misschien wel een nog betere weg weten. Dan zou het toch juist jammer zijn als ze ‘meegaan’? Dat brengt ons bij het vierde punt: de vraag cultiveert een cultuur van volgers. Organisaties zeggen graag ‘intrapreneurschap’ of persoonlijk leiderschap te willen zien bij hun medewerkers. Maar de vraag ‘Hoe krijg…

Lees dit artikel gratis

Verduurzamen doe je niet alleen, dat doe je samen! Registreren is gratis en verplicht je tot niets, maar kan jou wel verder helpen met duurzaam ondernemen! Zo kan je al onze artikelen lezen op de website, je netwerk vergroten of je eigen nieuws en columns publiceren op TGTHR.

Registreer je ook (helemaal gratis) voor TGTHR en lees het complete artikel. Ben je al geregistreerd? Dan kun je hieronder inloggen.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen