Artikel

Serie ‘Positive Impact Creators’ deel VI

Een kijkje in de keuken bij Positive Impact Creator: G-Star

Door | 10 januari 2017

Als het op mode aankomt, is 100% duurzaam ondernemen een grote uitdaging. De productieketen van textiel en mode heeft een enorme voetafdruk en de transparantie is vaak nog ver te zoeken, terwijl de vraag om duurzame producten juist groeit. Het is hoog tijd dat kledingmerken hun focus verleggen en van duurzaamheid een geïntegreerd onderdeel maken. Rainbow Collection ging hierover in gesprek met Neerlands trots: G-Star. Hoe creëert het bekende Nederlandse denimmerk duurzame impact vanuit haar eigen filosofie?

 

Om als kledingmerk steeds groener te worden, heeft G-Star zich altijd gefocust op ‘Just the product’. Sinds 2008 is G-Star een pionier op het gebied van sustainable denim. In 2011 lanceerde ze een RAW sustainable collectie met drie duurzame lijnen: RAW Nettle, RAW Recycled and RAW Organic. In 2012 kwam het echte keerpunt waarin G-Star besloot om duurzame materialen te gebruiken in de gehele collectie. Het steeds opnieuw uitvinden van de gebruikte materialen en de sociale en milieukundige impact die bij de productie komt kijken, staan nu in de collecties en het merk centraal. Binnen de kaders van hun eigen ‘RAW’ stijl zoeken ze continu naar vernieuwing.

‘Het doel is om uiteindelijk het complete productieproces te verduurzamen en duurzaamheid door te voeren in ook alle andere aspecten van de bedrijfsvoering’, legt G-Star RAW Corporate Responsibility Director Frouke Bruinsma uit.

 

 

We zijn ervan overtuigd dat duurzaamheid niet slechts een ‘kenmerk’ moet zijn van de productieketen, maar geïntegreerd moet zijn in de hele bedrijfsvoering

 

Begin bij de bron

Als je als merk producten voor de toekomst wilt maken, moet je stilstaan bij de impact die je op de wereld hebt. Er wordt ingezien dat duurzame oplossingen het merk juist kansen kan bieden om de iconische producten die ze nu maakt, straks ook te kunnen blijven maken.

 

Om duurzaamheid te integreren in je merk, is het ook belangrijk dat je steeds transparanter wordt. Op die manier maak je inzichtelijk waar je mee bezig bent en aan welke doelen je intern werkt. Zo hebben consumenten zicht op de impact die je als merk hebt en daar hechten zij steeds meer waarde aan. In de mode-industrie ben je deel van een groter geheel: er ligt een hele keten achter je, waarin impact gemaakt kan worden. Maar waar begin je?

 

 

Onze grootste impact op de samenleving en de wereld is afkomstig van de producten en productieprocessen zelf

 

Steeds een stapje verder

Door de productieketen te monitoren en innovatie in het merk te integreren, jaagt G-Star positieve impact actief na. Daarin is zij bewust dat optimalisatie of impact-creatie nooit echt ‘klaar’ is. Het uiteindelijke doel is het verduurzamen van de gehele productieketen. In de praktijk betekent dit een focus op de gebruikte materialen, wassingen, verfprocessen en meer.

 

 

 

Het gaat niet alleen om je behaalde successen, maar ook om de uitdagingen waar je tegenaan loopt. Onze kracht is dat we uitdagingen zien als creatieve kansen

Ieder merk dat haar positieve impact wil laten groeien, komt gegarandeerd uitdagingen tegen. Het is belangrijk dat dit proces geen ‘eindstadium’ kent, maar dat het gaat om het continu verbeteren van je werkzaamheden. Om deze positieve inzet te stimuleren, houdt G-Star haar voortgang bij. Dit wordt gemeten en gecommuniceerd, zodat ieder jaar zichtbaar is welke stappen ze hebben gezet en bereikt.

 

G-Star rapporteert haar voortgang via MODE Tracker en geeft consumenten de mogelijkheid om zelf ook bij te houden waar het merk staat. Daarnaast heeft G-Star een ‘playbook’ geschreven waarin zij hun duurzame activiteiten delen met de consument. Met name de RAW for the Oceans campagne met Pharrel Williams is bekend bij het grote publiek.

 

 

We konden met ‘RAW for the Oceans’ aandacht vragen voor het plastic probleem in de oceanen. We hebben een serieus onderwerp gecommuniceerd op een positieve manier en gekoppeld aan een universeel product

 

Door het verbeteren van het productieproces, meer transparantie en bewuste campagnes blijft het merk groeien en streven naar beter. Zo zet G-Star vol vertrouwen nieuwe uitdagingen om naar kansen.

 

Winactie

Om merken en organisaties te inspireren, brengt Rainbow Collection een bundel uit waarin inspirerende verhalen van merken te vinden zijn, maar ook interviews met experts, opdrachten en ander inspiratie-materiaal. Op deze manier wil zij andere merken ook motiveren over hun eigen impact na te denken.

 

Laat ons voor 24 februari aanstaande weten wat jouw grootste vraagstuk of uitdaging is op het gebied van duurzaamheid en social branding. Stuur een mail naar de redactie onder vermelding van ‘Positive Impact Creators’ en maak kans op één van de bundels: Rainbow Collection geeft er drie gratis weg aan TGTHR-lezers!

 

Lees het volledige (Engelstalige) interview op rainbowcollection.nl

Lees de andere interviews in deze serie

 

Over de serie ‘Positive Impact Creators’

Creatief strategiebureau Rainbow Collection laat zien welke rol duurzaamheid speelt bij grote en kleine merken. Iedere paar weken publiceren zij een kijkje in de keuken bij een positive impact creator – om van te leren en te inspireren.

Over Lana Buunk

Over Nicoline Blokzeijl

Nicoline heeft een master in marketing en sociologie afgerond en werkt op het snijvlak van duurzaamheid en branding bij Rainbow Collection. Nicoline is verantwoordelijk voor merkstrategie, consumer insights en trends. Ze geeft diverse workshops op het gebied van marketing en MVO. Rainbow Collection ondersteunt als creatief strategiebureau het bedrijfsleven om duurzame impact te realiseren voor de organisatie, de directe stakeholders en de wereld daar omheen.

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen