Terugblik op het praktijkseminar Circulariteit
Artikel

RHDHV, KPN, Bavaria en ABN AMRO delen kennis en inzichten over circulariteit

Terugblik op het praktijkseminar Circulariteit

Door | 20 maart 2017

TGTHR en Royal HaskoningDHV organiseerden op donderdag 9 maart een seminar over circulair ondernemen in de praktijk. Het doel van dit seminar, dat gehouden werd op het hoofdkantoor van RHDHV in Amersfoort, was om kennis te delen tussen de verschillende ondernemers en professionals in relatie tot circulariteit.

 

Gedurende de middag werden diverse interactieve workshops georganiseerd waarin de deelnemers konden meedoen aan stimulerende discussies. Gefaciliteerd door RHDHV’ers en gastsprekers van KPN, Bavaria en ABN AMRO brachten de workshops nieuwe inzichten voor zowel ervaren bedrijven als jonge startups, over hoe ze vorm kunnen geven aan circulariteit binnen hun eigen bedrijf.

 

Back-casting model

Bas Mentink en Rob van Tilburg van RHDHV openden het seminar met een korte inleiding over de essentie van de circulaire economie. Centrale missie: circulariteit is vooral waardebehoud en waardevermeerdering. De aanwezige ondernemers waren geprikkeld door het gebruik van het back-casting model waarin de ambitie richting circulariteit wordt vastgesteld als langetermijnvisie. Ondernemers werden geadviseerd om de (circulaire) toekomstsituatie van hun bedrijf voor ogen te nemen en dit vervolgens te relateren aan de huidige situatie. Daarna werd er gevraagd een vertaalslag te maken tussen beide situaties aan de hand van programma’s en activiteiten (creatieve oplossingen). De gastsprekers van KPN, Bavaria en ABN AMRO lieten de implementatie van zo’n model in de praktijk zien door hun ervaringen actief te delen.

 

Terugblik op het TGTHR/RHDHV-seminar Circulariteit met KPN, Bavaria en ABN Amro - Praktijkseminar RHDHV

Download de presentatie van Bas Mentink van Royal HaskoningDHV

 

 

Dilemma’s

MVO-manager Brechtje Spoorenberg lichtte de ambitie van KPN toe om vanaf 2025 100 procent van alle materialen van productie tot en met gebruik van het eigen netwerk circulair aan te wenden. KPN is al jarenlang een toonaangevend voorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Sinds 2011 functioneert het bedrijf volledig op groene energie en sinds 2015 is het bedrijf volledig klimaatneutraal. Circulariteit is de volgende stap. Een voorbeeld waar ze opereren op het gebied van circulariteit is door het hergebruik van producten – zoals laptops en mobiele telefoons – of de virtualisatie en dematerialisatie door videodiensten als Netflix over hun netwerk. Een ander voorbeeld is het onderhoud en de verlenging van de levensduur van producten. Ondanks dat KPN goed op weg is, ervaart de onderneming ook nog een aantal dilemma’s om hun ambitie van circulariteit te behalen, bijvoorbeeld hoe je moet omgaan met materialen die nu nog niet recyclebaar zijn.

 

Terugblik op het TGTHR/RHDHV-seminar Circulariteit met KPN, Bavaria en ABN Amro -  Praktijkseminar_KPN

Download de presentatie van Brechtje Spoorenberg van KPN

 

 

Circulariteitskaart

Global Sustainability manager Marthijn Jungeburth van Bavaria N.V. – mondiaal verkozen tot beste familiebedrijf in 2015 – benadrukte Bavaria’s ambitie om de meest circulaire brouwerij ter wereld te worden. Zij streven ernaar om in 2025 100 procent van de producten en materialen te hergebruiken. Door de focus te leggen op oneindig ondernemen, heeft Bavaria een duurzaamheidsstrategie ontwikkeld waarin zij de waardeketen van biologische materialen (bijvoorbeeld water en tarwe) net zo belangrijk vinden als de waardeketen van technische materialen (glas, blik en plastic). Door het gebruik van een circulariteitskaart die de bedrijfsprocessen van Bavaria samenvat, worden vijf aandachtsgebieden richting circulariteit geselecteerd en afgebakend: de teelt, water, verpakkingen, energiegebruik en reststromen. Een van de grootste dilemma’s die het bedrijf zich realiseert is hoe zij bepaalde cirkels moeten sluiten, waaronder die van water en bier.

 

Terugblik op het TGTHR/RHDHV-seminar Circulariteit met KPN, Bavaria en ABN Amro - Praktijkseminar_Bavaria

Download de presentatie van Marthijn Jungeburt van Bavaria

 

 

Nieuwe financieringsmodellen

De laatste gastspreekster, Celine Pessers – Category Manager circulaire economie bij ABN AMRO Bank N.V., benadrukte de rol van de banken bij de financiering van de transitie naar een circulaire economie. Pessers merkte op: ‘Met het oog op het versnellen van de transitie, zijn nieuwe financieringsmodellen nodig. Door middel van facility management wil ABN AMRO de samenwerking tussen de verschillende partijen mogelijk maken door zelf ervaring op te doen met circulair bouwen en inkopen. Het delen van informatie gedurende de transitie is hierbij essentieel.’ Grondige digitale documentatie waar welke materialen in gebouwen zijn toegepast zou daarbij enorm helpen. Dit zou het asset management aanzienlijk vereenvoudigen. In 2017 opent de bank haar volledig Circulaire Paviljoen voor haar hoofdkantoor op de Zuidas, een karakteristiek symbool dat als living en learning lab voor ondernemers en professionals zal dienen.

 

Terugblik op het TGTHR/RHDHV-seminar Circulariteit met KPN, Bavaria en ABN Amro - Praktijkseminar_ABNAMRO4

Download de presentatie van Celine Pessers van ABN AMRO

 

 

Het seminar bleek een prachtig voorbeeld te zijn van hoe discussies en samenwerking tussen de verschillende partijen waarde kan toevoegen, en ideeën en ambities voor innovatie kan stimuleren.