Prestatie Indicator Circulair Ondernemen
Tools

Prestatie Indicator Circulair Ondernemen

Door | 18 oktober 2016

De circulaire economie rukt op. Steeds meer bedrijven besteden bij het ontwerpen van hun producten en in hun bedrijfsvoering aandacht aan het terugwinnen en efficiënt gebruiken van grondstoffen en materialen. Zo ontstaat een productiesysteem van gesloten kringlopen. Maar de circulaire economie blijkt ook vaak een ontdekkingsreis.

 
Met de Prestatie Indicator Circulair Ondernemen krijgen ondernemers meer inzicht in hoe het in hun eigen bedrijf is gesteld met de circulaire bedrijfsvoering. De initiatiefnemers, Rabobank en de Radboud Universiteit Nijmegen, proberen hiermee meer zicht te krijgen op de circulaire economie in Nederland en de mate waarin bedrijven nu al circulair ondernemen.

 

Meer bewijs voor wat circulair werkt

De Prestatie Indicator Circulair Ondernemen is een vragenlijst die inzicht geeft in waar bedrijven staan met het toepassen van circulaire aspecten in hun dagelijkse praktijk. Weten ondernemers wat circulair ondernemen voor hun bedrijf betekent? Wat gebeurt er nu echt? En wat kunnen we leren over business- en verdienmodellen?

 

Bedrijven op weg helpen

Bedrijven die de vragenlijst invullen, krijgen ook een indicatie van hoe ‘circulair’ hun bedrijfsvoering is. Richard Piechocki, sustainable business strategist van Rabobank: ‘De ondernemers krijgen zo inzicht in welke mate ze elementen van circulair ondernemen al in hun bedrijf en businessmodel toepassen, verdeeld over vijf thema’s: strategie, kringlopen, waardecreatie, organisatie en verdienmodel. De uitkomsten van de indicator vormen een goede basis voor een gesprek, waarbij ondernemers in overleg met onze adviseurs kunnen vaststellen waar de kansen liggen en waar verbeteringen mogelijk zijn in hun circulaire businessmodel.’

 

De ‘Prestatie Indicator Circulair Ondernemen’-vragenlijst is weer een voorbeeld van de werkwijze die Rabobank al enige tijd toepast in haar programma Circular Economy Challenge. Piechocki: ‘Dit programma biedt regionale ondernemers de mogelijkheid om op basis van een concreet idee een actieplan op te zetten op het gebied van circulair ondernemen, zoals in de Metropool Regio Amsterdam en het Groene Hart. Het gaat om actieplannen voor hergebruik van producten, materialen en grondstoffen, demontabel productontwerp, efficiëntere productieprocessen of het aanpassen van retoursystemen of het organiseren van samenwerking in de keten.’

 

Bijdragen aan een circulaire transitie

De circulaire economie is meer dan ‘recycling 3.0’. Het is een volledige transitie van een economie, gericht op een samenleving die binnen de grenzen van de aarde kan functioneren. Dit is uiteindelijk waar Rabobank aan wil bijdragen. Kennis van hoe bedrijven hierin succesvol kunnen zijn, is daarin cruciaal. Hans Stegeman, hoofdeconoom Nederland van Rabobank: ‘Een circulaire economie is een enorme opgave. Onze economie is vooral nog lineair ingericht, waarbij we nog steeds vooral de financiële transactie bij verkoop meten. Een overgang naar een economie waarbij producenten bijvoorbeeld verantwoordelijk blijven voor de materialen die ze verkopen, waarbij samenwerking in een keten cruciaal is en waarbij waardecreatie om meer gaat dan financiën alleen, is waar we als bank ook aan willen bijdragen.’

 

Ga naar de vragenlijst op circulairebusinessmodellen.nl

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen