Artikel

Over garens en vezels gemaakt van illegale visnetten

’s Werelds eerste sneaker uit oceaanplastics

Door | 23 december 2015

Terwijl ingenieurs hard bezig zijn nieuwe manieren te vinden om de triljoenen stukjes plastic uit onze oceanen te halen, komen steeds meer bedrijven met nieuwe toepassingen voor dit materiaal. Zo zijn er in Nederland bijvoorbeeld al afwasmiddelflessen en kunstwerken gemaakt van oceaanplastic. Na G-star gaat nu ook Adidas mode ontwikkelen van materialen vervaardigd uit plastic afval uit de oceaan.

 

Adidas en Parley for the Oceans hebben onlangs een unieke schoen uitgereikt bij een klimaatbijeenkomst van de VN in New York: een schoen met bovenwerk dat geheel is geweven uit oceaanplastic en een illegaal visnet. De schoen (nu nog een prototype) is het eerste product dat voortkomt uit de samenwerking tussen Adidas en Parley for the Oceans, een non-profit organisatie die met het Ocean Plastic Program het drijvende plastic uit de oceanen probeert te verbannen. Zij willen met deze schoen laten zien dat er ook garens en vezels van gerecycled oceaanplastic gemaakt kunnen worden. Hierbij moet echter wel gezegd worden, dat hier wat betreft het maken van plastic kledingstukken een grote keerzijde aan is.

 

Illegale visnetten

De prototype schoen werd onder andere gemaakt van illegale visnetten die door Parley’s partnerorganisatie Sea Shepherd werden opgevist.

Sea Shepherd heeft een enorm illegaal visnet kunnen bemachtigen na een 110-daagse expeditie waarbij een illegaal stroperschip gevolgd werd, dat voor de West-Afrikaanse kust een levensgroot visnet had gespannen over de Atlantische bodem om zoveel mogelijk vis te vangen. ‘Het visnet was gespannen over de zeebodem als een muur, en praktisch iedere vis die hier voorbij kwam ging dood’, aldus Cyrill Gutsch, oprichter van Parley for the Oceans. Adidas heeft zich inmiddels verzekerd van genoeg materiaal om de schoenenlijn te kunnen lanceren.
  

Opnieuw uitvinden

De schoenen gemaakt van oceaanplastic zullen naar verwachting vanaf 2016 verkrijgbaar zijn. Parley for the Oceans hoopt dat uiteindelijk juist deze schoenen niet meer gemaakt kunnen worden. Het grotere doel van het Parley for the Oceans-programma is om niet alleen plastic te recyclen in schoenen, maar in de eerste plaats om plastic afval te voorkomen. ‘We kunnen de plastic soep alleen stoppen als het materiaal opnieuw uitgevonden wordt. We hebben kunststof nodig dat anders is dan het huidige kunststof. Want zonder een nieuwe kunststofsoort, zal je schoen nog steeds uit plastic bestaan, dat ooit weggegooid zal worden – en misschien wel alsnog in de oceaan terecht komt’, aldus Cyrill Gutsch, oprichter van Parley for the Oceans.

 

Een groene chemicus van de organisatie is daarom begonnen met de ontwikkeling van een kunststof-alternatief dat zonder gevaar kan oplossen als het in de natuur terecht komt. ‘Dat is het ultieme doel, maar het is moonshot thinking. Op dit moment is het nog ver weg, dus doen we wat we kunnen. Dat betekent dat we eropuit gaan en zo veel mogelijk opruimen. We redden levens, elk stukje plastic dat we oprapen kan een vogel, een schildpad en zelfs een walvis redden.’

 

Bekijk de Parley Talks ‘Oceans. Climate. Life.’ tijdens de VN klimaatbijeenkomst in New York

Lees de tips van Adidas en Parley for the Oceans

Bekijk de video ‘Duurzaamheid volgens Adidas: de vier pijlers’