Samen sneller verschil maken - Lars Moratis
Column, Magazine

Column hoofdredacteur

Samen sneller verschil maken

Door | 3 februari 2016

Een bekend Afrikaanse gezegde luidt: ‘Als je snel wilt gaan, ga alleen. Als je ver wilt komen, ga dan samen.’ Het is een wijsheid die tot de verbeelding spreekt. Iedereen kan zich er namelijk wel wat bij voorstellen. Ik ken voldoende mensen die gruwelen van samenwerking, omdat zij het in de regel slechts hoofdbrekens vinden opleveren. Een zwakke schakel in een samenwerkingsverband kan het tempo eenvoudig bepalen. En als je haast hebt, ervaar je iedere afleiding of onvolkomenheid als een barrière.

 

Voor anderen (en ik denk dat dat voor de meesten van ons geldt) gaat samen vooral over gemeenschappelijkheid, over ondersteuning en over plezier. We hebben elkaar nodig om het vol te houden. Dat kun je zien als mantra om het leven op Aarde mogelijk te blijven maken, maar ook als een ervaringsgegeven van vele duurzaamheidsprofessionals die ik in de loop der tijd heb ontmoet.

 

Als je twee dingen mocht noemen die duurzaamheid nodig heeft, dan zijn het wel tempo en uithoudingsvermogen. We willen vooruit – en snel. We moeten vooruit. En omdat het streven naar duurzaamheid vaak lastige, soms ronduit netelige vraagstukken met zich meebrengt én omdat de urgentie van duurzame oplossingen groot is, moeten ambities vanaf het allereerste begin navenant zijn.

 

Geen misverstand: klein beginnen is vaak verstandig. Overzichtelijke investeringen in praktische maatregelen die direct rendement opleveren zijn minstens net zo’n goede en inspirerende conver­sation starter binnen organisaties als hemelbestormende ambities. Maar de manier waarop je duurzaam ondernemen in de praktijk start, hoeft helemaal niets te zeggen over de ambitie die er achter zit. Kleine ambities kun je klein beginnen. Grote ambities ook.

 

Over conversation starters gesproken: we hebben net het 15-jarig jubileum van het SER-rapport ‘De winst van waarden’ over maatschappelijk verantwoord ondernemen beleefd. Je zou kunnen zeggen: dat was het begin van het moderne MVO in Nederland. Je zou ook kunnen zeggen: en de rest is geschiedenis. Naar aanleiding van dat rapport zijn opvattingen ontwikkeld, initiatieven ontstaan en ambities geformuleerd die tot op de dag van vandaag de ruggengraat van MVO in Nederland vormen.

 

De waarde van het SER-rapport is dan ook moeilijk te onderschatten. Ook daar vind je veel wijsheid in terug. Terugkijkend kun je constateren dat het de SER in de kern maar om één ding ging. Het ging om samen. Het ging om verbinding. Verbinding tussen bedrijven en hun stakeholders, maar ook over verbinding tussen financiële en niet-financiële prestaties.

 

Verbinding is precies waar het TGTHR om gaat. Het verbinden van theorie en praktijk, verbinding in de zin van leren van elkaars ­kennis en ervaring op het gebied van duurzaamheid en verbinding van werkelijke wereld en de digitale wereld. Kijk maar eens op ­­TGTHR.nl en dompel je onder in het mooiste en beste digitale platform op het gebied van duurzaam ondernemen in Nederland. Zo maakt TGTHR verbinding tussen mensen en organisaties die in de praktijk werken aan duurzaamheid mogelijk. En zo maken we elkaars bereik ook sneller stukken groter.

 

Daarmee is TGTHR een uitnodiging aan iedereen die wil bijdragen aan het versterken van die verbinding. Samen sneller verschil maken. Als jij wilt bijdragen aan TGTHR, dan horen we dat graag van je.

Want juist als je ook snel wilt gaan, kan het heel verstandig zijn om samen te gaan. Maar dan TGTHR.

 

 

Lars Moratis

Hoofdredacteur TGTHR