Samen werken aan betere gezondheid van moeders en kinderen in Kenia
Interview

Serie ‘Partnerschappen’ deel VIII

Samen werken aan betere gezondheid van moeders en kinderen in Kenia

Door | 19 december 2016

Steeds meer bedrijven werken aan de oplossing van sociale vraagstukken. Soms alleen, maar steeds vaker in samenwerking met maatschappelijke organisaties. Dat gaat de ene keer beter dan de andere keer. De uitdaging voor beide partijen is het maximale uit de samenwerking te halen.

 

Samenwerking tussen bedrijven en maatschappelijke organisaties is geen hogere wiskunde. Wel stuiten mensen in de praktijk op steeds dezelfde dilemma’s en valkuilen. Wilma Roozenboom schreef een boek over dergelijke samenwerkingsverbanden. ‘Een bedrijf is geen goed doel’ verscheen begin 2016 bij Koninklijke Van Gorcum. Onderstaand interview staat erin, net als deze interviews die we eerder publiceerden.

 

Het project: ‘Innovatieproject voor betere zorg voor moeders, pasgeborenen en kinderen’

Sinds ruim een jaar werken UNICEF en de Philips Foundation samen om de gezondheid van zwangere vrouwen, baby’s en kinderen te verbeteren. Speerpunt van de samenwerking is innovatie en co-creatie. UNICEF brengt kennis van de lokale omstandigheden en het internationale netwerk in; Philips haar technische expertise. En de lokale partnerorganisaties, innovatiecentra en betrokken overheden voeren het uit. Op papier een logisch verhaal, maar de praktijk blijkt uitdagend.

 

In Kenia zijn de sterftecijfers onder moeders, pasgeborenen en kinderen onnodig hoog. Deels omdat er geen (of geen geschikte) medische apparatuur en technologie is om zelfs maar de meest basale ingrepen te verrichten, deels omdat mensen geen toegang hebben tot zorg. Het doel van UNICEF en de Philips Foundation is om tussen 2015 en 2018 samen met partnerorganisaties, lokale innovatiecentra en de Keniaanse overheid te werken aan de ontwikkeling van innovatieve gezondheidstechnologie. Innovatief, betaalbaar, opschaalbaar en lokaal ontworpen. Uiteindelijk moet dit ertoe leiden dat minder zwangere vrouwen, baby’s en kinderen overlijden.

 

Anderhalf jaar praten

Nisha Bakker, senior partnerships manager bij UNICEF Nederland: ‘Het kostte ons ruim anderhalf jaar om te komen van het eerste verkennende gesprek tot de uiteindelijke start van het programma in september 2015. Die tijd hadden we niet alleen nodig om de samenwerkingovereenkomst op te stellen, maar ook om vertrouwen te bouwen en te bepalen hoe en waar we zouden gaan samenwerken.’

Alle artikelen op TGTHR lezen?

Registreer je dan (helemaal gratis) voor TGTHR! Je kunt dan alle artikelen op de website lezen.
Ben je al geregistreerd? Dan kun je hieronder inloggen.