Scepsis, idealen en realiteit – 10 Nederlanders over klimaatverandering
Rapporten

Scepsis, idealen en realiteit – 10 Nederlanders over klimaatverandering

Door | 16 december 2016

De discussie over klimaatverandering lijkt in Nederland verschoven te zijn: het is vaak niet meer de vraag óf het klimaat verandert maar hóe we daarop moeten reageren. De invloed van de sceptici lijkt hiermee te zijn afgenomen. Marcel Crok, wetenschapsjournalist, ziet zichzelf als een roepende in de woestijn. Hij heeft het gevoel dat argumenten van sceptici op geen enkele wijze worden meegenomen bij de bepaling van beleid. ‘De reden dat ik doorga, is dat ik gedocumenteerd wil hebben hoe zwak het klimaatverhaal in elkaar steekt.’ Maar daarin lijkt hij in Nederland alleen te staan.

 

Misschien komt daar verandering in nu Donald Trump, klimaatontkenner, de scepter zwaait in de VS. Dat kan de Nederlandse klimaatsceptici nieuwe wind in de zeilen geven. Maar vooralsnog gaat het debat gaat niet meer over het al dan niet bestaan van een probleem; het gaat wel over hóe het probleem moet worden opgelost. Er ontstaan tegenstellingen tussen ‘realisten’ en ‘idealisten’. Iedereen is het eens over de noodzaak van meer energiebesparing, en vervanging van fossiele brandstof door zon- en windenergie. Maar de ‘realisten’ stellen dat er bovendien op grote schaal omstreden technologieën nodig zijn zoals CO₂-afvang en -opslag (Carbon Capture and Storage, CSS) en biomassa, en een combinatie daarvan. Dat moet het overschot aan CO₂ uit de atmosfeer te halen. De ‘idealisten’ zijn van mening dat de oplossing met alleen energiebesparing en zonne- en windenergie af kan. Christel van Eck en Leo Meyer van ClimateContact-Consultancy spraken met tien Nederlanders over klimaatverandering, van sceptici tot realisten en idealisten.

 

Lees verder op changemagazine.nl

Download het rapport ‘Scepsis, idealen en realiteit – 10 Nederlanders over klimaatverandering’

Bekijk 2Doc Klimaatontkenners

Bekijk The Secrets of “The Climate Paradox”

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen