Tools

Slim kiezen van een nieuwe bedrijfslocatie met MobilityLabel

Door | 2 juni 2016

MobilityLabel is een tool die voor organisaties met een verhuisvraagstuk de optimale bedrijfslocatie uitrekent. De dienst bespaart zo reistijd, kosten en CO₂-uitstoot. Gebruikers van de tool ontdekken de vestigingslocaties met een minimale CO₂-footprint, rekening houdend met het woon-werkverkeer van de medewerkers.

 
Het MobilityLabel locatie-advies bestaat uit een heatmap van Nederland die per vierkante kilometer aangeeft hoe gunstig die locatie is vanuit mobiliteitsperspectief: Als een soort hoogtekaart zie je direct hoeveel er te besparen valt bij een verhuizing. Van de meest aantrekkelijke vestigingslocaties worden kaarten, CO₂-analyses en individuele reistijdoverzichten verstrekt.

 

Grote CO₂-reducties

Zoals een energielabel een maatstaf is om te zien hoe zuinig of milieuvriendelijk een kantoorpand is, zo is MobilityLabel een maatstaf voor de milieuvriendelijkheid van een kantoorlocatie. ‘Wij leveren onze klanten ook daadwerkelijk een mobiliteitslabel mee bij onze opdracht. Dit is begonnen als knipoog naar de bekende energielabels van de EU, maar de boodschap is serieus’, stelt mede-oprichter Christiaan Rasch.

 

‘Bedrijven zijn vaak monodisciplinair bezig met het reduceren van kosten en emissies: vastgoedmanagers leggen vaak de focus op het verduurzamen van panden en mobiliteitsmanagers op het verduurzamen van het wagenpark, terwijl de combinatie tussen ‘bricks’ en ‘wheels’ veel lucratiever is. Voor veel organisaties heeft de kantoorlocatie een veel grotere impact op de CO₂-uitstoot dan het kantoorpand zelf. Stel jezelf vooral de vraag wat het energielabel van je kantoorpand waard is, als dat kantoor simpelweg op de verkeerde plek staat!’ Christiaan Rasch vervolgt: ‘Zeker als je bedenkt dat vaak 50% tot 75% van de CO₂-uitstoot mobiliteitsgerelateerd is, is een reductie van bijvoorbeeld 25% hierop erg aantrekkelijk. Vooral als je door fusies, overnames of aflopende huurcontracten toch al met een herhuisvestingsvraagstuk bezig bent.’

 

Kostenbesparing met slimme mobiliteit

Ook zonder een grote groene ambitie is het interessant om mobiliteit zwaarder te laten meewegen in vestigingsplaatsoverwegingen. ‘Er valt budgettair veel te besparen door een beoogde verhuizing goed te laten doorrekenen vanuit het oogpunt van woon-werkverkeer’, stelt Thijs Brentjens. Als mede-oprichter van deze start-up werkt hij aan veel verschillende klantcases. ‘Het verbaast ons nog steeds hoeveel geld er valt te besparen door enkele kilometers verderop een geschikt pand te zoeken, zelfs als daar de vierkantemeterprijs iets hoger ligt.’

 

Daarnaast helpt een goede woon-werk-vestigingsplaatsanalyse bij het beperken van de reistijd en het aantal file-vertragingen van de medewerkers. ‘Vooral bij onze opdrachtgevers die werken aan fusieplannen is het behoud van talent een belangrijke drijfveer’, vervolgt Thijs Brentjens. ‘Als de reistijd tot een nieuwe locatie van een fusie-hoofdkantoor voor specifieke groepen medewerkers te veel toeneemt, kan het lastig worden deze medewerkers aan boord te houden. Ook hier kunnen we rekening mee houden.’

 

Het team

MobilityLabel is bedacht en gemaakt door de makers van de afspraak-locatie-prikker Roudle.com. Eerder wonnen Christiaan Rasch en Thijs Brentjens hiermee de Smart Mobility Challenge. ‘Met onze twee diensten vinden we nu de beste plek voor je afspraak óf de beste plek voor je kantoor. Hoewel de uitwerking natuurlijk heel anders is, konden we gelukkig veel kennis en software hergebruiken en doorontwikkelen op de ervaringen van Roudle’, licht Thijs Brentjens toe.

 

Ook voor bedrijven zonder verhuisvraagstuk

‘Er valt voor bedrijven nog veel te winnen, juist op het snijvlak van mobiliteitsbeleid en reductie van CO₂ en kosten’, zegt Christiaan Rasch. Ook voor bedrijven zonder verhuisvraagstuk helpt het om het woon-werkverkeer goed te kwantificeren. ‘Zo’n analyse toont bijvoorbeeld hoe het zit met de auto-afhankelijkheid van de organisatie en het potentieel van bijvoorbeeld e-bikebeleid, of bepaalde OV-maatregelen’, vervolgt Christiaan Rasch. ‘Het is mooi om te zien dat een reductie van reistijd voor de medewerkers bijna altijd samen gaat met een besparing van kosten en een vermindering van de uitstoot: Mooie win-win-situaties dus.’

 

Bezoek de website voor meer informatie

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen