Social Enterprise gat in de markt?
Artikel

Social Enterprise gat in de markt?

Door | 31 mei 2016 | Bron: social-enterprise.nl

Al veel te lang baseren we onze economie op een negatief concurrentiebegrip, waarin het behalen van voordeel – dankzij het benadelen van anderen en door ‘externalisering’ (elders, bij anderen en in de toekomst dumpen) van je kosten – centraal staat. Terwijl een sociale economie uitgaat van het in goede samenwerking en op basis van ieders specifieke kwaliteiten produceren van goederen en diensten die voorzien in echte behoeften.

 

Mooie theoretische uitgangspunten. Maar daarom nog niet onjuist. Verheugend namelijk zijn de uitkomsten van de nieuwste Social Enterprise Monitor. De Social Enterprise Monitor is het grootste onderzoek naar sociale ondernemingen in Nederland. Het onderzoek is dit jaar voor de vierde keer op rij uitgevoerd. De onderzochte sociale ondernemingen laten voor het vierde jaar op rij groeicijfers zien.

 

De ‘dubbele cijfers groei’ zet onverminderd door: afgelopen jaar 24%. Bovendien: social enterprises vormen een broedplaats voor innovatie op allerlei terreinen. Bedrijfsfinanciering blijkt verrassend goed te slagen en subsidie speelt voor slechts weinigen een rol. En ondanks de voor velen investeringsintensieve beginfase draait al 40% winst en nog eens 20% break-even. Een hoopgevende startscore. Het maatschappelijk bewustzijn van klanten groeit onwaarschijnlijk hard. En ja, de onderzochte bedrijven nemen de moeite om expliciet hun feitelijke maatschappelijke impact te meten.

 

Lees verder op social-enterprise.nl

Download het onderzoek Social Enterprise Monitor 2016