DGBC Stemwijzer Duurzaam Bouwen 2
Tools

Gebouwde omgeving verduurzamen komt te weinig aan bod in verkiezingsprogramma’s

Stemwijzer Duurzaam Bouwen

Door | 7 maart 2017

Op welke wijze staat duurzaamheid in de gebouwde omgeving op de politieke agenda? In aanloop naar de verkiezingen vergeleek de Dutch Green Building Council de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen op het onderwerp duurzaam bouwen. De belangrijkste standpunten staan beschreven in de Stemwijzer Duurzaam Bouwen. Dutch Green Building Council concludeert: het verduurzamen van bedrijfsgebouwen komt te weinig aan bod.

 
De verkiezingsprogramma’s zijn onderzocht op vijf verschillende thema’s rond duurzaam bouwen. Bijvoorbeeld, welke maatregelen stellen de partijen voor in de woningbouw en welke in de utiliteitsbouw? Daarnaast zijn de standpunten over de gerelateerde thema’s duurzame energie, klimaat en CO₂-reductie bekeken.

 

Verschillen zijn groot

De verschillen tussen de verschillende partijen zijn groot. Zo pleit de VVD ervoor overheidsgebouwen duurzaam te gaan onderhouden. De PvdA vindt het belangrijk om de energieverplichting strenger te handhaven. En de SP is van mening dat alle gebouwen zo snel mogelijk naar label B moeten worden gebracht. CDA en GroenLinks willen het liefst een bank waar vanuit investeringen kunnen worden gefinancierd. PVV stelt geen maatregelen voor. Overeenkomsten zijn er uiteraard ook: bijna iedere partij onderschrijft expliciet dat de klimaatdoelstellingen van Parijs moeten worden gehaald.

 

Meer nodig

Volgens de Dutch Green Building Council komt met name het verduurzamen van bedrijfsgebouwen te weinig aan bod in de verkiezingsprogramma’s. Ook de voorgestelde maatregelen zijn bij de meeste politieke partijen niet ambitieus genoeg. Dat wordt ondersteund door doorrekeningen van CPB en PBL. Annemarie van Doorn, directeur van DGBC stelt: ‘De gebouwde omgeving is voor bijna 40% verantwoordelijk voor de CO₂-uitstoot in Nederland. Gebouwen verduurzamen is economisch een van de meest aantrekkelijke manieren om die uitstoot terug te dringen. Dan is veel meer nodig dan bijvoorbeeld transformatie stimuleren of enkel focussen op energieneutrale nieuwbouw. We zullen sneller en vooral grondiger de bestaande gebouwde moeten verduurzamen.’

 

 

DGBC Stemwijzer Duurzaam Bouwen

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen