Vijf vragen aan Thijs Steger
Interview, Vijf vragen aan...

Vijf vragen aan...

Thijs Steger

Door | 17 oktober 2017

In de rubriek ‘Vijf vragen aan’ stellen we vijf vragen aan meer en minder bekende duurzame Nederlanders. In deze editie geven we het woord aan Thijs Steger, beleidsadviseur duurzaamheid bij APG. Deze pensioen­uitvoeringsorganisatie beschikt over een duurzaamheids- en governanceteam, dat is gericht op verantwoord beleggen. Thijs ontwikkelt MVO-beleid dat is gericht op de eigen bedrijfsvoering, en betrekt stakeholders daarbij. Hij geeft advies aan de relevante bedrijfsonderdelen voor de invulling van dit beleid.

 

1. Wat vind jij het ­aller­belangrijkste duurzaamheids­vraagstuk van deze tijd? 

Hoe kunnen we ons kapitalistische economische systeem wereldwijd zodanig aanpassen dat er voor bedrijven en consumenten financiële prikkels ontstaan om te handelen met respect voor milieu en mensenrechten? En duurzaam gedrag dus aantoonbaar meer oplevert dan niet-duurzaam gedrag? Qua klimaatverandering kun je schrikbeelden schetsen zo veel je wilt, maar voor slechts een kleine groep mensen blijkt dit genoeg om hun gedrag aan te passen. Als je echt fundamentele, blijvende positieve verandering wilt, dan ontkom je er niet aan om economische mechanismen in te zetten.

 

2. Welk persoon/­bedrijf op het gebied van ­duurzaamheid ­inspireert jou?

Ik vind eigenlijk iedereen inspirerend die bijdraagt aan het inzicht dat geluk en welbevinden niet buiten, maar binnen jezelf ligt. Dat lijkt misschien weinig met duurzaamheid te maken te hebben. Maar uiteindelijk is een groot deel van de ‘duurzaamheidsuitdagingen’ waarvoor we nu staan, het gevolg van het najagen van macht en materiële rijkdom: externe factoren waarin veel mensen hun geluk of heil zoeken.

Als ik een bedrijf zou…

Alle artikelen op TGTHR lezen?

Registreer je dan (helemaal gratis) voor TGTHR! Je kunt dan alle artikelen op de website lezen.
Ben je al geregistreerd? Dan kun je hieronder inloggen.