‘OnInnovation Interview: Elon Musk’  (CC BY-ND 2.0) by OnInnovation.

Magazine

Boekrecensie ‘Elon Musk: Hoe de topman van SpaceX en Tesla onze toekomst vormgeeft’

Think like Elon

Door | 22 juni 2016

Een eigentijdse mix van Thomas Edison, Henry Ford, Howard Hughes en Steve Jobs. Zo wordt Elon Musk – vooral bekend als de ondernemer achter de elektrische autofabrikant Tesla – op de achterkant van het niet minder dan 448 pagina’s tellende boek ‘Elon Musk: Hoe de topman van SpaceX en Tesla onze toekomst vormgeeft’ getypeerd. Van Edison tot Jobs, het zijn belangrijke, revolutionaire industriëlen geweest in de geschiedenis van de Amerikaanse economie met wereldwijde impact – toen en nog steeds. En zulke figuren zijn niet zelden markante ondernemers met minstens zo markante persoonlijkheden. Sommigen extreem creatief en zakelijk uitermate vernuftig. Anderen hyperactief en onuitstaanbaar. En weer anderen zijn dit allemaal.

 

Iedereen die het boek uitleest, komt waarschijnlijk tot de conclusie dat Elon Musk van deze laatste soort is. Als je iets van Musk kunt zeggen, is het dat hij een disruptor is: een ondernemer die bestaande industrieën uitdaagt en ontwricht door te breken met conventies en door na te streven wat door velen voor onmogelijk of voor verre toekomstmuziek wordt gehouden. Wat nu zo fascinerend is aan Elon Musk, is dat hij het ook daadwerkelijk realiseert. Musk levert. Paypal, waarmee hij de financiële sector uitdaagde, maakte hem rijk. Tesla is op weg een succes te worden. SolarCity beleefde in 2014 een succesvolle beursgang. SpaceX slaagde er onlangs in een ruimteraket terug op Aarde te laten landen zodat deze hergebruikt kan worden. Ideeën voor de verwezenlijking van de hyperloop beginnen gestalte te krijgen. Over rozen gaat het vaak niet, maar het is bijzonder intrigerend om in dit goed vertaalde boek te lezen hoe een ondernemer als Musk zijn weg baant en paden creëert waar deze er nog niet waren.

 

Man met een missie

Een man met een missie – een wereldverbeterende missie nog wel – en iemand die met een nederzetting op Mars de mensheid een dienst wil bewijzen, hoewel hij in 2014 bij talkshowhost Stephen Colbert geen antwoord op de vraag kon geven of hij met zijn ideeën over leven op de rode planeet nu een ‘superhero’ of een ‘supervillain’ was. Het woord dat in ieder geval bij mij na het ­lezen van het boek bleef hangen, was relentless. De gebruikelijke Nederlandse vertaling daarvan is meedogenloos, maar die dekt niet de lading. Terwijl Musk in sommige opzichten inderdaad meedogenloos lijkt, lijkt hij vooral door niets te stoppen. Onstuitbaar. Hij probeert tot hij er bij neer valt. Hij is de verpersoonlijking, de belichaming van wat hij doet en wil bereiken. In Musk vallen mens en missie met elkaar samen. De slogan van de investeringsmaatschappij van Peter Thiel, een van Silicon Valley’s meest vooraanstaande investeerders, luidt: ‘We were promised flying cars, and instead what we got was 140 characters’. Het is een venijnige kritiek op tech-ondernemers,

Lees dit artikel gratis

Verduurzamen doe je niet alleen, dat doe je samen! Registreren is gratis en verplicht je tot niets, maar kan jou wel verder helpen met duurzaam ondernemen! Zo kan je al onze artikelen lezen op de website, je netwerk vergroten of je eigen nieuws en columns publiceren op TGTHR.

Registreer je ook (helemaal gratis) voor TGTHR en lees het complete artikel. Ben je al geregistreerd? Dan kun je hieronder inloggen.