Tips voor veilig en gezond werken in de hitte
Artikel

Tips voor veilig en gezond werken in de hitte

Door | 23 augustus 2016

In de zomermaanden kan het behoorlijk warm zijn. Fijn voor wie vakantie heeft, maar op terrassen, in kantoren en op een aantal bouwplaatsen wordt gewoon gewerkt. Hoe houd je als werkende Nederlander het hoofd koel?

 

‘Vermijd werkzaamheden in de directe zon en bescherm je hoofd’, adviseert Marc van de Kerkhof van de ArboUnie. Wie in een gebouw zonder airconditioning werkt, moet in ieder geval zorgen voor ventilatie, zegt hij. Want als de hitte eenmaal binnen is, is het moeilijk het weer koel te krijgen. ‘Zet waar mogelijk ook warme apparaten uit, zoals computers, kopieermachines en printers.’

 

Ook al is het warm en plakkerig op de werkplek, het beste is om zweet te laten verdampen op de huid, zegt hoogleraar humane energetica Klaas Westerterp van de Universiteit Maastricht. Daarmee raak je meer warmte kwijt dan wanneer je – zogenaamd ter verkoeling – een (vochtige) handdoek langs het voorhoofd of de nek haalt.

 

Maar de hitte valt het effectiefst te bestrijden door rustig te blijven en niet te veel te eten, zegt Westerterp. ‘Als je minder eet en minder beweegt, hoef je minder warmte kwijt te raken.’ Het lichaam zet eten immers om in warmte, en dat wil je zoveel mogelijk voorkomen. Een paar dagen weinig eten is voor de meeste mensen geen enkel probleem, zegt de hoogleraar. ‘Het lichaam heeft een heleboel energie in zich: de meeste mensen hebben energiereserve voor een maand.’

 

Lees verder op arbounie.nl

Bekijk de 10 tips voor werken in de hitte van arboportaal.nl

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen