To do lijst voor duurzame ondernemers
Artikel

To-do-lijst voor duurzame ondernemers

Door | 25 januari 2016 | Bron: MVO Nederland

De crisis is voorbij, het bedrijfsleven in urban delta Nederland spuugt in zijn handen om weer aan de slag te gaan. Daarbij is de blik gericht op de toekomst. De zeepbel-economie van vóór 2008 komt niet meer terug, en dat is maar goed ook.

 

In plaats van op opgeklopte cijfers en beurskoersen, is de ambitie nu gericht op echte groei – ook kwalitatief – in de reële economie. Een klimaatneutrale, circulaire en inclusieve samenleving is daarbij het lonkend perspectief. Daarom presenteert MVO Nederland een to-do-lijst voor duurzame ondernemers op weg naar een duurzame en toekomstbestendige economie. Daarmee willen ze het Nederlandse bedrijfsleven aansporen vaart te maken met het verduurzamen van de samenleving.

 

Directeur Willem Lageweg: ‘Niemand mag nog het excuus hebben dat hij niet wist wat hem te doen stond. De crisis is voorbij, ondernemers spugen in hun handen om weer aan de slag te gaan. De ambitie staat vast: we willen een circulaire en inclusieve economie. Dat wil zeggen: een klimaatneutrale samenleving, zonder afval, waarin elk talent telt, en de hele keten ertoe doet. Om dat te bereiken is er werk aan de winkel. De to-do-lijst geeft ondernemend Nederland praktische handvatten.’

 

Tachtig MVO-koplopers

De publicatie met tien to-do’s werd gepresenteerd op het jaarlijkse Nieuwjaarsevent van MVO-Nederland. Tachtig MVO-koplopers dachten mee bij de totstandkoming. De lijst is een vervolg op het in 2014 gepresenteerde Ambitie 2020-visierapport en het Trendrapport uit 2015. Met deze praktische doorvertaling wil MVO Nederland meer ondernemers aansporen werk te maken van duurzaamheid.

 

Op de to-do-lijst voor duurzame ondernemers staan de volgende tien prioriteiten:

 1. Een gezonde leefstijl onweerstaanbaar maken
 2. Een monteur in dienst nemen (of een jurist)
 3. Elke dag slim reizen
 4. Streven naar geluksmaximalisatie
 5. Onze sterke kanten benutten voor sociale problemen
 6. Samen met de buren energie opwekken
 7. Alle afvalbakken in ons bedrijf weghalen
 8. De juiste baan bij de juiste kandidaat zoeken
 9. De leverancier vragen naar zijn kinderen
 10. Energie besparen tot sport verheffen

 

De complete lijst is uitgewerkt met uitleg, tientallen inspirerende voorbeelden en stappenplannen.

 

Vaart maken

Lageweg: ‘Inmiddels is wel duidelijk hoe een duurzame samenleving eruit moet zien. Maar er moet nog hard gewerkt worden om die daadwerkelijk tot stand te laten komen. Een groot voordeel van een to-do-lijst is dat je af en toe zaken mag afvinken. Dat werkt motiverend. Tegelijkertijd weet iedereen die zelf wel eens een to-do-lijst maakt dat er onderaan steeds nieuwe dingen bij komen. Dat is niet erg, want ambities verschuiven en de lat ligt steeds hoger.’

 

Bekijk de to-do-lijst op de website van MVO Nederland

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
 • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

 • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen