Toolkit met rekenmodellen geeft energietransitie vorm
Tools

Toolkit met rekenmodellen geeft energietransitie vorm

Door | 1 juli 2016

Netbeheer Nederland heeft een toolkit gepubliceerd waarin energietransitie-rekenmodellen zijn beschreven. Deze toolkit helpt gemeenten, woningbouwverenigingen en energiecoöperaties in de keuze van gereedschappen om hun energievraagstukken op te lossen. De toolkit is overzichtelijk samengevat in een ‘landschap’ van transitiemodellen en een keuzehulp die het de gebruiker eenvoudig maakt om te bepalen welke rekenmodellen voor zijn vraagstuk bruikbaar zijn. De toolkit is samengesteld door een werkgroep bestaande uit onderzoeksinstellingen, energieproducenten, netbeheerders, overheidsinstellingen en kennisbureaus op initiatief van Netbeheer Nederland.

 

Een belangrijk onderdeel van de energietransitie is de toename van energiebesparing en hernieuwbare energie. In het Energieakkoord zijn de doelstellingen voor energiebesparing en hernieuwbare energie vastgesteld. Om deze doelen te kunnen halen en om de gevolgen daarvan te kunnen ondervangen, zijn nieuwe inzichten nodig. Voorzitter van de werkgroep EnergieTransitieRekenModellen (ETRM) van Netbeheer Nederland, Paulus Karremans: ‘Om die reden is gekeken naar middelen om kennis op dit gebied uit te wisselen. Het belangrijkste doel van de rekenmodellen is om eigenaren van energievraagstukken te helpen om de energietransitie vorm te geven. De deelnemers aan de werkgroep hebben de rekenmodellen in de toolkit op een overzichtelijke en toegankelijke wijze samengevat.’

 

Landschap van rekenmodellen

Dankzij de toolkit kunnen bijvoorbeeld gemeenten sneller en effectiever energievraagstukken oplossen, bijvoorbeeld door van bewezen modellen gebruik te maken. Elk model is kort en bondig beschreven in een leaflet van twee pagina’s. In het landschap van rekenmodellen is in één oogopslag te zien welke modellen relevant zijn voor de eigenaar van een energievraagstuk. Zo wordt onder meer duidelijk wat de geografische scope van het rekenmodel is. Ook wordt duidelijk waarvoor het model is bedoeld, bijvoorbeeld om energieprijzen te simuleren of om de energiebalans te laten zien. Karremans vervolgt: ‘de toolkit biedt nog geen kwaliteitsgarantie voor de verschillende modellen. De werkgroep onderzoekt de mogelijkheid om dit aan een volgende versie van de toolkit toe te voegen.’

 

Vraag en aanbod

Met de publicatie van de toolkit streeft de werkgroep ernaar om partijen met een energievraagstuk te koppelen aan organisaties met instrumenten om oplossingen te vinden. Het mes snijdt aan twee kanten: de vraagstellers krijgen een antwoord op hun vraag en organisaties die een rekenmodel beschikbaar hebben, kunnen dit inzetten voor dienstverlening. Op deze manier wordt gezamenlijk een bijdrage geleverd aan de concrete invulling van de energietransitie.

 

Bekijk de toolkit ‘Energietransitierekenmodellen’

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen