Trendrapport Duurzame Dinsdag 2016
Onderzoeken, Rapporten

Analyse van 511 duurzame initiatieven van Duurzame Dinsdag 2016

Trendrapport Duurzame Dinsdag 2016

Door | 8 september 2016

Duurzame Dinsdag (begonnen als Nationale Toekomstprijs) is sinds 1998 de jaarlijkse thermometer voor duurzaam initiatief. Jaarlijks worden honderden initiatieven en ideeën ingediend. Deze laten zien, waar mensen in Nederland op het gebied van duurzaamheid mee bezig zijn.

 

In de koffer zitten dit jaar 511 initiatieven en ideeën, niet eerder in de geschiedenis van Duurzame Dinsdag waren er zoveel inzendingen. Bedrijven zijn de grootste categorie inzenders, dat is dit jaar voor het eerst. Van alle inzendingen is 47% afkomstig van bedrijven en sociale ondernemingen. Verreweg de meeste inzendingen hebben betrekking op het thema klimaat, CO₂-reductie en het opwekken van duurzame energie. Dit is tot nu toe elk jaar zo geweest. De opkomst van inzendingen rond biobased economy en afval die we vorig jaar zagen, heeft zich dit jaar gestabiliseerd. Inzendingen rond de thema’s biodiversiteit, voedsel, afval en mobiliteit nemen toe. Inzendingen op het gebied van onderwijs en ruilen en delen dalen, bezien over de afgelopen jaren.

 

Sinds 2009 worden de initiatieven uit de koffer jaarlijks geanalyseerd. De initiatieven laten allerlei ontwikkelingen zien. Nieuwe onderwerpen komen op, andere verdwijnen. De innovaties geven een beeld van wat ons te wachten staat. In dit rapport geeft Greenwish een beeld van 2016.

 

Download het Greenwish Trendrapport duurzame dinsdag 2016