Artikel

Zwembad Tropicana definitief verkocht aan BlueCity010

Tropicana wordt lab voor circulair ondernemerschap

Door | 21 december 2015

Er is een nieuwe bestemming voor Tropicana: het in verval geraakte subtropisch zwemparadijs aan de Maasboulevard in Rotterdam wordt definitief een lab voor circulair ondernemerschap, genaamd BlueCity010. Hypotheekverstrekker en pandeigenaar Aegon heeft het bod van 1,7 miljoen euro onlangs geaccepteerd. BlueCity010 gaat ruimte bieden aan dertig tot vijftig ondernemers, die zich richten op de blauwe economie. Een circulair ecosysteem van processen, waarbij het afval van de een weer grondstof is voor de ander.

 

In BlueCity010 komen circulair ondernemerschap, de blauwe econome, onderwijsinstellingen en stadslandbouw samen: Groene gevels voor het afvangen van fijnstof, daken met zonnepanelen, koeling met Maaswater. Bovendien kan iedereen naar binnen, om te zien en te leren, hoe de duurzame stad en circulaire economie van de toekomst eruit ziet.

 

Het initiatief komt van het bedrijf RotterZwam, dat in Tropicana al 2,5 jaar paddenstoelen kweekt op afval van de stad: koffiedik. Inmiddels zijn andere ondernemers aangesloten, evenals een architect, een projectontwikkelaar en een impact-investeerder. Siemen Cox (RotterZwam): ‘In de natuur is geen afval. De output van het ene systeem is de input voor het andere systeem. Op die principes hebben wij ons bedrijf ingericht. En daarmee verdienen wij ook nog eens geld en creëren we werkgelegenheid. En we zien nog veel meer mogelijkheden die op diezelfde principes gebaseerd zijn.’

 

Op elkaar aansluiten

Er worden ondernemers geworven die zich richten op voorbeelden uit het boek The blue economy van Gunter Pauli, stadslandbouw, onderzoek, onderwijs of de lokale maakindustrie. Van alle ondernemers worden de grondstoffen en reststromen in kaart gebracht, en zo goed mogelijk op elkaar aangesloten. Een selectie van de mogelijkheden: een bierbrouwer en een bakker die elkaars gist gebruiken, een spirulina-algenkweker die gebruik maakt van CO₂ en restwarmte van de zwammenkweek, productie van bioplastics uit koffiedik met behulp van melkzuurbacteriën, de stadsimker verwerkt honing en levert bijenwas aan een lokale meubelmaker en een bio-vergister die de voedselresten van de stad omtovert in warmte, stroom en mest. Er is ruimte voor kantoor, werkplaatsen, kleinschalige productie, ontvangst en demonstratie. Ook kennisinstellingen en onderzoekers sluiten aan en er is veel ruimte voor leer/werkplekken en stagiairs. In een winkel zijn de lokaal geproduceerde producten te koop en er kan natuurlijk ook geproefd worden in de aanwezige horeca, de reeds in Tropicana gevestigde Aloha-bar blijft.

 

Het hoogste bod

Stichting ifund, een vrij nieuwe impact-investeerder, deed voor BlueCity010 uiteindelijk het hoogste bod. Wouter Veer: ‘Ifund ondersteunt ondernemers die de transitie naar een duurzame samenleving vormgeven, op vakgebieden voedsel, water energie en afval. In veel andere plannen voor Tropicana werd het huidige pand ook als afval gezien. Slopen en iets nieuws bouwen is niet duurzaam. BlueCity010 is een uitgelezen kans om een pand, dat zijn functie verloren heeft, nieuw leven in te blazen en tegelijkertijd een heleboel andere problemen aan te pakken. Ik zie een incubator voor me, waar we op een zakelijke manier de juiste ondernemers helpen groot te worden. Zonder schaalgrootte geen impact.’

 

Ondernemers in groeifase gezocht

Waarschijnlijk zullen de eerste ondernemers in 2016 hun intrek in BlueCity010 kunnen nemen. BlueCity010 is al in gesprek met veel ondernemers en partners, maar er is nog plek voor enkele bedrijven met een bewezen businessmodel, dat binnen de visie valt. Bij voorkeur ondernemers die al enkele jaren bestaan en in een groeifase zitten.

 

‘We bieden hen een laboratorium, ruimte voor kleinschalige productie, kantoorruimte, samenwerking met andere ondernemers en toegang tot kennisinstellingen en investeerders. En we bieden met het iconische pand van Tropicana natuurlijk een uitstekende visitekaartje aan.’

 

Neem contact op voor meer informatie

Lees meer over BlueCity010

Bekijk de video ‘Tropicana transformeert naar blauwe stad’

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen