VPRO-Tegenlicht-Uitdagers en aanpakkers--Dave-Hakkens-02
Video

VPRO Tegenlicht: uitdagers en aanpakkers

Door | 15 mei 2017 | Bron: VPRO

In een tijd van toenemende polarisatie, politiek geharrewar en een dalend vertrouwen in overheid en instituties, zijn mensen die op een positieve manier verandering proberen te organiseren van groter belang dan ooit. Via de succesvolle VPRO Tegenlicht-webapp konden bezoekers uitdagers en aanpakkers aandragen. Mensen die met initiatieven in eigen buurt of netwerk de wereld een zetje in de goede richting geven. Uit de bijna 400 aanmeldingen heeft VPRO Tegenlicht zeven uitdagers en aanpakkers uitgelicht. Welke veranderingen weten zij, los van instellingen en overheid, voor elkaar te krijgen?

 

Allemaal hebben ze met elkaar gemeen dat ze niet naar de politiek wijzen voor oplossingen. Dat ze niet houden van lang vergaderen en van klagen op sociale media. Maar dat ze, allemaal op hun eigen manier, met hun inventiviteit en met de mogelijkheden die hen ter beschikking staan, een bijdrage leveren aan de samenleving. Door buiten gebaande paden gewoon aan de slag te gaan.

 

Zes portretten

De uitdagers en aanpakkers die zijn aangemeld op vpro.nl/uitdagers werpen zich op voor uiteenlopende projecten. Ze werken bijvoorbeeld aan inventieve oplossingen om de groeiende plastic-berg op aarde onder controle te krijgen door afvalplastic nieuwe waarde te geven, zodat weggooien overbodig wordt. Of ze werken aan het tegengaan van eenzaamheid van ouderen door het organiseren van muziek- en dansavonden die helpen herinneringen boven te halen en contact te maken met anderen. Ze vissen vrijwillig en zonder betaling zwerfvuil uit sloten, starten een schoenenfabriek met werknemers die langdurig werkloos zijn geweest, creëren een ontmoetingsplek om langs elkaar levende groepen mensen in de stad meer met elkaar in contact te brengen of ze zetten een gaarkeuken op waarmee ze zowel armoede als eenzaamheid te lijf gaan.

 

VPRO Tegenlicht uitdagers en aanpakkers

VPRO Tegenlicht: uitdagers en aanpakkers | Regie: Martijn Kieft (Video opent in nieuw tabblad)
Met o.a.: Dave Hakkens (Precious Plastic), Christian Lucas (Zwerfvuilambassadeur), Carla & Sjaak Sies (Gaarkeuken van Rotterdam), Suna Duijf (Het Danspaleis), Martijn Duk (Dukskoen) en Tutku Yüksel (THUIS).

 

Bekijk de webapp ‘Uitdagers en aanpakkers’

Kijk voor meer informatie en achtergrondartikelen op de website van VPRO Tegenlicht