Hoe Vandebron een marktplaats voor energie bouwt

De windmolen van Jaap en Feikje uit Molkwerum (Friesland).

Video

Hoe Vandebron een marktplaats voor duurzame energie bouwt

Door | 13 mei 2016

Platforms als Snappcar, Peerby en Airbnb dagen de traditionele economie uit. Hoe doen ze dat, en hoe ga je daar als ondernemer mee om? Martijn Arets van Crowd Expedition stuurde een laptop op reis en vroeg het – via Skype – aan ervaringsdeskundigen. In deze aflevering: een interview met Pieter van Wijk, over het verhaal achter de marktplaats voor duurzame energie Vandebron.

 

Bij Vandebron kunnen Nederlandse huishoudens zelf hun energiebron en daarmee de prijs kiezen. Gebruikers kiezen uit vier type energiebronnen: wind-, zon-, water- en bio-energie. Alle energie wordt opgewekt in Nederland, bijvoorbeeld door de windmolen van Jaap en Feikje uit Molkwerum (Friesland) of door de biogasinstallatie op het erf van het varkensbedrijf van de familie Oude Lenferink uit Fleringen (Overijssel).

 

In de zoekmachine kan ook worden gefilterd op afstand en prijs. Op die manier kan iedereen voor zichzelf bepalen wie de ideale energieproducent is. Hierdoor weten ze precies waar hun stroom vandaan komt en waar het geld naartoe gaat. Voor het eerst kunnen producenten hun energie direct aan de consument verkopen en kunnen ze hun eigen prijs bepalen. Daarmee is dit is het eerste businessmodel dat landelijk de opwek van duurzame energie meer rendabel maakt.

 

 

Lees verder op Sprout.nl

Lees meer over de Crowd Expedition

Bezoek de website van Vandebron