Hoe Vandebron een marktplaats voor energie bouwt

De windmolen van Jaap en Feikje uit Molkwerum (Friesland).

Video

Hoe Vandebron een marktplaats voor duurzame energie bouwt

Door | 13 mei 2016

Platforms als Snappcar, Peerby en Airbnb dagen de traditionele economie uit. Hoe doen ze dat, en hoe ga je daar als ondernemer mee om? Martijn Arets van Crowd Expedition stuurde een laptop op reis en vroeg het – via Skype – aan ervaringsdeskundigen. In deze aflevering: een interview met Pieter van Wijk, over het verhaal achter de marktplaats voor duurzame energie Vandebron.

 

Bij Vandebron kunnen Nederlandse huishoudens zelf hun energiebron en daarmee de prijs kiezen. Gebruikers kiezen uit vier type energiebronnen: wind-, zon-, water- en bio-energie. Alle energie wordt opgewekt in Nederland, bijvoorbeeld door de windmolen van Jaap en Feikje uit Molkwerum (Friesland) of door de biogasinstallatie op het erf van het varkensbedrijf van de familie Oude Lenferink uit Fleringen (Overijssel).

 

In de zoekmachine kan ook worden gefilterd op afstand en prijs. Op die manier kan iedereen voor zichzelf bepalen wie de ideale energieproducent is. Hierdoor weten ze precies waar hun stroom vandaan komt en waar het geld naartoe gaat. Voor het eerst kunnen producenten hun energie direct aan de consument verkopen en kunnen ze hun eigen prijs bepalen. Daarmee is dit is het eerste businessmodel dat landelijk de opwek van duurzame energie meer rendabel maakt.

 

 

Lees verder op Sprout.nl

Lees meer over de Crowd Expedition

Bezoek de website van Vandebron

 

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen