De verborgen impact
Boeken

De verborgen impact

Door | 3 juni 2016

Het boek ‘De verborgen Impact’ van Babette Porcelijn geeft inzicht in onze impact op de planeet. Die impact vindt grotendeels plaats buiten ons zicht en is groter dan we denken. Als je weet waar de grootste problemen zitten, kun je pas echt effectief verduurzamen. De verborgen impact geeft inzicht. En het biedt houvast voor mensen die hun negatieve impact op de planeet willen ombuigen in een positieve impact. Het onderzoek is gefinancierd met crowdfunding.

 

Thekla Reuten (actrice, bekend van The American en De Tweeling), Liesbeth van Tongeren (Tweede Kamerlid voor GroenLinks) en Willem Lageweg (directeur MVO Nederland) namen onlangs het eerste exemplaar van het boek in ontvangst. Met het boek geeft Porcelijn voor het eerst een compleet overzicht van de impact van onze westerse leefstijl op de planeet.

 

‘Onze verborgen impact blijkt groter te zijn dan onze zichtbare impact. Als je de impact van onze dagelijkse gewoonten op de planeet niet kent, kan je het probleem ook niet oplossen’, aldus auteur Babette Porcelijn.

 

Reuten, van Tongeren en Lageweg symboliseren gedrieën de consument, de politiek en het bedrijfsleven – in ‘De Verborgen Impact’ rekent Porcelijn voor dat de inzet van alle drie deze partijen nodig is om de transitie naar een duurzame maatschappij te realiseren.

 

Samen met onderzoeksinstituut CE Delft stelde Porcelijn een ‘Impact Top 10’ samen die laat zien wat de invloed van ons dagelijks leven is op het klimaat, natuur én milieu. De Top 10 toont verrassende uitkomsten. Zo hebben we de meeste invloed door de spullen die we kopen en zouden we vijftig keer de oorspronkelijke bossen moeten aanplanten om onze CO₂-uitstoot sinds 1750 te compenseren. Porcelijn kwantificeert de opgave waar de maatschappij voor staat en spaart geen heilige huisjes in haar zoektocht naar feiten: in ‘Verborgen Impact’ lees je waarom de elektrische auto wordt overschat en hoe verpakkingen soms een positieve invloed om het milieu hebben.

 

‘Verborgen Impact’ is rijk geïllustreerd en laat op een toegankelijke wijze zien wat we zelf kunnen doen om de planeet te sparen. Porcelijn helpt de lezer aan handige tools om de eigen impact in kaart te brengen én zorgt ervoor dat een ieder van ons zijn of haar eigen impact in kaart kan brengen en meteen plannen kan maken om effectief te verduurzamen.

 

Bestel het boek ‘De verborgen impact’