Magazine

De grillige groei van een circulaire economie

Verduurzaming komt met horten en stoten

Door | 17 juni 2016

Het Akkoord van Parijs heeft de duurzaamheidsbeweging een duwtje in de rug gegeven. Er ligt een wettelijk bindende overeenkomst, maar de praktijk kan weerbarstig zijn. Gaan we nu écht op weg naar een meer duurzame wereld? Komt de fossiele industrie ten einde of is dat te vroeg gejuicht? Er is zowel goed als slecht nieuws.

 

Eerst het goede nieuws: duurzaamheid heeft absoluut het momentum. In China worden maar liefst duizend kolenmijnen gesloten en in Groot-Brittannië gaan zelfs alle kolencentrales dicht. De VS gaat het beleid rondom de winning van steenkool herzien, waarbij voor het eerst rekening wordt gehouden met klimaatverandering. Zelfs in Saoedi-Arabië – oliestaat bij uitstek – klinkt inmiddels een ander geluid: volgens de Saoedische olieminister is het einde van het olietijdperk in zicht. Saoedi-Arabië gaat zich volgens hem dan ook nadrukkelijk richten op zonne-energie.

 

Nieuwe koers

Ook het bedrijfsleven gaat langzaam overstag. Opmerkelijk is de nieuwe koers van olieconcern Shell. Aanvankelijk leek Shell zich ook op duurzame energiebronnen te richten, maar die strategie kwam zo’n tien jaar geleden ten einde. Sindsdien is ‘maximaal pompen’ het devies, maar in het jaarverslag 2015 spreekt Shell zich opnieuw uit voor wind-, zonne- en bio-energie. Het lijkt niet bij ambities te blijven, want Shell heeft inmiddels zijn zinnen gezet op een windmolenproject in de Noordzee. Recent werd ook een aardgasproject ter waarde van $ 40 miljard geannuleerd. Bij een oliereus als Shell past natuurlijk een kritische blik, maar de voortekenen zijn voorlopig positief.

 

Zero waste

Er is meer goed nieuws. Steeds vaker komen ­innovatieve start-ups met praktische, circulaire oplossingen. Zo maakt het Amerikaanse ­bedrijf Ecovative composteerbare verpakkingen op basis van paddenstoelen. En het winnen van windenergie gaat een stuk efficiënter met een PowerPlane: een zweefvliegtuig dat de klassieke windmolen vervangt. Een ander inspirerend voorbeeld vinden we in het Japanse dorp ­Kamikatsu, waar 80 procent van het afval wordt gerecycled of gecomposteerd. In 2003 besloten de inwoners gezamenlijk om anders met afval om te gaan. Daardoor wordt afval nu verdeeld over 34 ­categorieën(!) voor maximaal hergebruik. In 2020 zal ‘zero waste’ in Kamikatsu een feit zijn.

 

Kortom: duurzaamheid heeft de wind in de rug. De geest is definitief uit de fles, duurzaamheid wordt steeds meer de norm. Tot zover het goede nieuws.

 

Conflicterende belangen

Slecht nieuws is er ook, want verandering komt nou eenmaal niet vanzelf. Waar geld een rol speelt zijn conflicterende belangen onvermijdelijk. Typerend voorbeeld daarvan zijn de energiebedrijven Gdf en E.on. Zij dreigen de Nederlandse overheid met miljardenclaims, mocht die ertoe overgaan de kolencentrales in Nederland te gaan sluiten.

 

Los daarvan: het sluiten van kolencentrales is niet per definitie een stap vooruit. Zo geldt in Europa een emissiesysteem voor de uitstoot van broeikasgassen. Als in land A de uitstoot vermindert, ontstaat in land B juist ruimte om extra uit te stoten. Het gevaar bestaat dat de extra kolenstroom door land A geïmporteerd…

Lees dit artikel gratis

Verduurzamen doe je niet alleen, dat doe je samen! Registreren is gratis en verplicht je tot niets, maar kan jou wel verder helpen met duurzaam ondernemen! Zo kan je al onze artikelen lezen op de website, je netwerk vergroten of je eigen nieuws en columns publiceren op TGTHR.

Registreer je ook (helemaal gratis) voor TGTHR en lees het complete artikel. Ben je al geregistreerd? Dan kun je hieronder inloggen.