Magazine

a.s.r. Scholen Challenge aansprekend initiatief om schoolgebouwen te verduurzamen

Hulp bedrijfsleven is noodzakelijk bij verduurzaming scholen

Door | 27 september 2016

Het binnenklimaat in Nederlandse schoolgebouwen laat te wensen over, blijkt uit ­onderzoek. In naar schatting 80-88% van alle leslokalen voldoet de binnenlucht niet aan de eisen. Het zorgt er zelfs voor dat leerprestaties erdoor kunnen worden beïnvloed. ­Zeker nu schoolbesturen zelf verantwoordelijk zijn voor het onderhoud aan het gebouw (eerder waren dat de gemeenten), komt de kwaliteit van schoolgebouwen nog meer ­onder druk te staan. Wie schiet te hulp?

 

Sinds begin 2015 is onderhoud aan het schoolgebouw de verantwoordelijkheid van het schoolbestuur. Voor nieuwbouw ligt de verantwoordelijkheid nog steeds bij de gemeente, net zoals de zorgplicht voor goede onderwijsvoorzieningen. Het biedt scholen veel kansen. Zo kunnen scholen hun gebouwen veel beter toesnijden op hun visie op onderwijs. Ook kan gemakkelijk(er) samenwerking worden gezocht met bijvoorbeeld kinderopvang, jeugdzorg of een welzijnsorganisatie. Tevens versnelt de eigen verantwoordelijk ook vaak de bouwprocedures. Beslissingen kunnen sneller worden genomen.

 

Echter, er kleven ook nadelen aan zelf verantwoordelijk zijn voor het onderhoud. Enerzijds heeft dat te maken met het kennisniveau. Kleine scholen hebben logischerwijs geen kennis in huis over gebouwonderhoud, en wat er allemaal komt kijken bij het verbeteren van het gebouw. Verder speelt mee dat schoolbesturen niet goed uit de voeten kunnen met de budgetten die zij voor het onderhoud ontvangen; de budgetten worden in de praktijk gebruikt om er de energierekening van te betalen. Niet voor de verbetering van het gebouw – laat staan de verduur­zaming ervan.

 

Hulp bedrijfsleven is noodzakelijk bij verduurzaming scholen - binnenklimaat schoolgebouwen

 

Duurzame initiatieven

Door de zorgelijke cijfers over de kwaliteit van het binnenklimaat van scholen en de invloed die dat kan hebben op de leerprestaties, staat verduurzaming van schoolgebouwen hoog op de agenda. Er lopen verschillende hoopvolle initiatieven. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) publiceert een leidraad voor verduurzaming van schoolgebouwen en heeft het project Frisse Scholen gestart. Er is een Green Deal gesloten die verduurzaming moet stimuleren. Er zijn verschillende inspirerende leergangen waaronder Eco Schools. En ook de Dutch Green Building Council (DGBC),

Lees dit artikel gratis

Verduurzamen doe je niet alleen, dat doe je samen! Registreren is gratis en verplicht je tot niets, maar kan jou wel verder helpen met duurzaam ondernemen! Zo kan je al onze artikelen lezen op de website, je netwerk vergroten of je eigen nieuws en columns publiceren op TGTHR.

Registreer je ook (helemaal gratis) voor TGTHR en lees het complete artikel. Ben je al geregistreerd? Dan kun je hieronder inloggen.