Verslag vanaf de Noordpool veel aandacht voor 'indrukwekkende' poolexpeditie
Artikel

Verslag vanaf de Noordpool: veel aandacht voor ‘indrukwekkende’ poolexpeditie

Door | 8 mei 2017

In de eerste maanden na de verkiezingen klinkt het geluid voor een duurzame koers in Nederland steeds luider. Bedrijfsleven, belangengroepen, bouw- en vastgoedsector, kennisinstellingen, publieke omroep en bekende Nederlanders roepen op tot een groen regeerakkoord. Dat het nodig is, ervoeren leiders uit de bouw- en vastgoedsector deze week aan den lijve. Zij namen deel aan de poolexpeditie van klimaatjournaliste Bernice Notenboom en zagen de effecten van klimaatverandering. Er was veel aandacht voor deze expeditie.

 

Annemarie van Doorn, directeur van Dutch Green Building Council is ook mee. ‘Een geweldige indrukwekkende reis. Ik denk dat thuis pas doordringt, hoe zeer de tijd dringt om echt in actie te komen’, reageert ze vanaf de Rembrandt van Rijn, het schip waarmee de delegatie Notenboom volgt.

 

Er is meer dan alleen geld

De expeditie wordt mogelijk gemaakt door ING Real Estate Finance. Het doel van Directeur Peter Göbel is om aan de bouw- en vastgoedsector te laten zien dat het hoog tijd is om in actie te komen. De impact die het maakt door met je neus bovenop de problematiek te staan, moet eenmaal terug in Nederland breed worden gedeeld. Duurzame leiders die mee zijn op het schip moeten het verhaal vertellen. Voorafgaand aan de reis vertelde Göbel, tevens genomineerd voor de Green Leader Award, aan de Dutch Green Building Council dat hij erg uitkijkt naar de reis. Hij zei daarover: ‘Ik wil die gezichten van die mensen zien. Vastgoedmensen zijn over het algemeen erg down-to-earth en redeneren vanuit geld. Ik wil laten zien dat er meer is.’

 

poolexpeditie 1

 

Leiderschap

Annemarie van Doorn zegt: ‘We moeten deze ervaring allemaal nog even laten bezinken, maar de situatie vraagt om echte leiders die opstaan. We hebben het met eigen ogen gezien en willen nu als sector echt in actie komen. Leiderschap is nu nodig!’ En zeker in de bouw- en vastgoedsector, want de gebouwde omgeving is voor bijna 40 procent verantwoordelijk voor de CO₂-uitstoot.

 

poolexpeditie 2

 

Veel publiciteit

Er is veel gezegd en geschreven over deze poolexpeditie. Bijvoorbeeld een artikel in Trouw, over de captains of industry die op werkexpeditie gaan. En in de Telegraaf, over de lobby die nu echt op gang komt. Ook Volkskrant bericht over de roep van CEO’s vanuit Spitsbergen om een duurzaam regeerakkoord. De NOS is mee op expeditie. Zij berichten dat de zorgen bij de top van het bedrijfsleven nog groter is na deze ervaring. Al eerder spraken 90 wetenschappers zich uit voor een groen kabinet en meer geld voor duurzaamheid. Ook het initiatief Duurzaam Regeerakkoord kan rekenen op brede steun van inmiddels al meer dan 300 organisaties waaronder ook Dutch Green Building Council. Verder hebben verschillende topmanagers onlangs Edith Schippers een brief gestuurd met de roep om politieke steun bij duurzaam ondernemen.

DGBC aan de slag

Dutch Green Building Council is inmiddels al aan de slag met de ontwikkeling van het Deltaplan Duurzame Renovatie. Met een brede coalitie van bedrijven in de bouw- en vastgoedsector wordt werk gemaakt van het versnellen van de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Voor negen verschillende gebouwtypen worden nu opgaven en werkgroepen geformeerd. Dat moet de CO₂-uitstoot in de gebouwde omgeving terugdringen en zo de afspraken uit het Klimaatakkoord van Parijs bereikbaar maken.

 

Lees meer over het Deltaplan Duurzame Renovatie

Lees meer over de poolexpeditie van Bernice Notenboom

Bekijk de foto’s die Annemarie van Doorn van DGBC heeft gemaakt