Interview, Vijf vragen aan...

Vijf vragen aan… André Nijhof

Door | 30 maart 2017

In de rubriek ‘Vijf vragen aan’ stellen we vijf vragen aan meer en minder bekende duurzame ­Nederlanders. In deze editie geven we het woord aan André Nijhof, professor Sustainable ­Business and Stewardship bij Nyenrode Business Universiteit. Veel van Andre’s recente werk is gericht op het inbedden van duurzaam ondernemen in de kernprocessen van een organisatie. Hij is vooral geïnteresseerd in hoe het creatieve potentieel van organisaties kan worden ­gebruikt als een bron van innovatie voor duurzame producten, processen en businessmodellen.

 

 

1. Wat vind jij het ­aller­belangrijkste duurzaamheids­vraagstuk van deze tijd? 

De opwarming van de aarde met alle gevolgen voor landbouw, biodiversiteit, migratiestromen en dergelijke staat vaak bovenaan. Toch wil ik graag een ongebruikelijk thema noemen om aan te geven hoe breed de duurzaamheids­agenda is. Ik doel dan op de huidige trend om journalistiek te beschouwen als iets dat gratis tot ons komt. Maar als niemand meer bereid is om te betalen voor goede journalistiek blijven achtergrondartikelen beperkt tot slogans en moeten opinies extreem worden gebracht om voldoende op te vallen in de brei van meningen. Dat leidt tot een populistische samenleving die we steeds meer om ons heen zien ontstaan. Een klassiek voorbeeld van een duurzaamheidsvraagstuk waarbij we weten dat dit op lange termijn voor ons allen ongewenst is, maar waar op de korte termijn iedereen impulsen krijgt om er nog maar even mee door te gaan.

 

 

2. Welk persoon/­bedrijf op het gebied van ­duurzaamheid ­inspireert jou?

Dat zijn er velen. Van Paul Polman (Unilever) en Ray Anderson (Interface) bij de grote bedrijven tot Jaap Hoek Spaans (Landzijde) en Ben ter Horst (Hago Next) bij kleinere bedrijven. Maar degene die er wat mij betreft uitspringt is Marjan Minnesma van Urgenda. Niet alleen vanwege haar enorme drive, maar ook omdat ze telkens de lat hoger legt,

Alle artikelen op TGTHR lezen?

Registreer je dan (helemaal gratis) voor TGTHR! Je kunt dan alle artikelen op de website lezen.
Ben je al geregistreerd? Dan kun je hieronder inloggen.