Vijf vragen aan Talitha Muusse
Interview, Vijf vragen aan...

Vijf vragen aan… Talitha Muusse

Door | 26 juni 2018

In de rubriek ‘Vijf vragen aan’ stellen we vijf vragen aan meer en minder bekende duurzame Nederlanders. In deze editie geven we het woord aan Talitha Muusse. Talitha deed haar ervaring met duurzaamheid op bij MVO Nederland; eerst als stagiair en projectmedewerker en momenteel als lid van de raad van toezicht. Als ondernemer is Talitha een van de co-initiators van de Duurzame Jonge 100: een platform voor jonge duurzame ondernemers en professionals. Momenteel is Talitha spreker, dagvoorzitter en de drijvende kracht achter de Energieboot: de accelerator voor young professionals die duurzame energieprojecten ontwikkelen.

 

  1. Wat vind jij het aller­belangrijkste duurzaamheidsvraagstuk van deze tijd?

Klimaatverandering en als gevolg daarvan de massamigratie van mensen die op gang komt als grote delen van de wereld rond de evenaar en kustgebieden onleefbaar worden door verdroging en zeespiegelstijging. Ik maak me zorgen over meer sociale conflicten in westerse landen als gevolg van toenemende druk op de collectieve middelen.

 

  1. Welk persoon/­bedrijf op het gebied van ­duurzaamheid ­inspireert jou?

Maurits Groen met zijn nieuwe initiatief Kipster. Ik vind het knap hoe hij de businesscase sluitend heeft gekregen voor deze revolutionaire boerderij en met de partnership met Jumbo laat zien dat duurzaamheid mainstream kan worden! Een bedrijf dat mij ook erg inspireert is uiteraard Tesla. Geen bedrijf dat zo de markten van automotive, energieopslag en zonnepanelen weet op te schudden als dat van Elon Musk!

 

  1. Wat is jouw grootste succes op het gebied van duurzaamheid?

Inmiddels meer dan 200 jonge leiders uit de energiesector intensief hebben begeleid op de Energieboot en in actie gezet om binnen hun organisatie of startup de volgende stap te zetten in duurzaamheid.

 

  1. Wat zou jouw eerste maatregel zijn als ‘Minister van Duurzaamheidszaken’?

Verhogen van de belasting op grijze stroom voor grootverbruikers; en deze belastinggelden 100 procent alloceren voor het stimuleren van duurzame energie.

 

  1. Hoe ben je zelf met duurzaamheid bezig?

Ik reis iedere dag naar werk met de trein; bij hoge uitzondering neem ik een taxi als ik te laat ben voor een afspraak. Ik eet weinig vlees (een, soms twee keer per week), mijn volgende vakantie ga ik met de trein organiseren in plaats van vliegen. In Rotterdam wordt er geen gescheiden afval opgehaald, ik moet eerlijk bekennen dat ik te lui ben om het zelf naar een speciaal punt hiervoor te brengen, daar moet ik in verbeteren. En ook wat betreft mijn kleding­aankopen, die zijn nog niet duurzaam.