Foto: Hutten, De verspillingsfabriek

Magazine

Waarom voedsel verspillen niet meer hoéft

Voedselverspilling ­oplossen: na bewust volgt bekwaam

Door | 14 maart 2017

In tijden van politieke onzekerheid en regenboogpieten zou je bijna vergeten dat het hebben van genoeg te eten geen garantie is. Honger is voor velen nog steeds een ­dagelijks terugkerend probleem. Treurig, als je realiseert dat er meer dan genoeg voedsel geproduceerd wordt voor iedereen. Waar gaat het dan mis?

 

Door Gerard Teuling

 

Een deel van de wereldbevolking eet veel te veel, we eten vaak de verkeerde dingen, we zijn verwend en dus niet zuinig. Met name die laatste twee krijgen de laatste jaren veel aandacht. Er wordt daarmee hard gewerkt aan inzicht. Een derde van wat er geproduceerd wordt gebruiken we niet als voedsel. Dat is enorm veel. Ter illustratie, met slechts een kwart van het voedsel dat verspild wordt, kunnen we de huidige 795 miljoen slecht of ondervoede mensen wereldwijd voeden. De consument thuis is de grootste verspiller, daarna de keten van boer tot verkoopkanaal, en ten slotte de winkels, restaurants en cateraars waar consumenten hun voedsel kopen. Waar je dan aan moet denken? Van het echt eetbare gedeelte van voedsel dat Nederlandse consumenten in huis halen wordt 14% weggegooid. Dat is jaarlijks alleen in Nederland al zo’n 2,5 miljard kilo en ongeveer 150 euro per persoon.

 

Openingsfoto: Hutten, De Verspillingsfabriek

In de Veghelse Verspillingsfabriek worden onder andere deze tomatenkapjes verwerkt tot langer houdbare soepen en sauzen. De kapjes kan een bekende hamburgerketen niet op de hamburgers kwijt en werden voorheen verspild. Bob Hutten is de initiatiefnemer achter de Verspillingsfabriek, dat onder het merk Overlekker in Nederlandse supermarkten te vinden is. Schaalgrootte is bij veel van de verspillingsoplossende initiatieven die MVO Nederland begeleidt een uitdaging, voor sommige van deze initiatieven is samenwerking met de Verspillingsfabriek een van de oplossingen gebleken.

 

 

Verwaarden van reststromen

De bewustwording van verspilling is enorm versneld. We krijgen steeds meer inzicht in de uitdagingen, oplossingen en het vermarkten. Winstgevendheid is wel een uitdaging. MVO Nederland ziet het oplossen van verspilling en het daaraan gekoppeld verwaarden van reststromen als een kernpunt binnen de verduurzaming van de voedselketen. De echte oplossingen gaan van ondernemers komen. Met het innovatieprogramma ‘Ontkiem je Kracht’ worden ondernemers met goede oplossende ideeën verder geholpen.

Kleinschalige initiatieven, die bijna verspild voedsel en rest­stromen verwerken, schieten uit de grond op verschillende ­schakels in de keten, verschillende typen verspilling en met verschillende oplossingen.

 

Fiona Jongejans van the Odds wordt na het winnen van de MVO Nederland Ambitie 2020 Challenge geïnterviewd op de radio. Het in de spotlight zetten van verspillingsoplossers is een van de manieren waarop MVO Nederland helpt. Voor the Odds is het heel belangrijk dat ze bekend worden zowel bij potentiële afnemers als bij producenten die met partijen groente zitten die dreigen verspild te worden. Via the Odds kunnen deze alsnog bij bijvoorbeeld een geïnteresseerd restaurant terechtkomen

Fotograaf: Ronald Rietman

 

 

‘We waren tot op het bot verwend met te mooi en gestandaardiseerd groente en fruit’

Consumenten

Op het gebied van verspilling bij consumenten thuis zijn in een aantal regio’s ‘FoodBattles’ georganiseerd mede…

Alle artikelen op TGTHR lezen?

Registreer je dan (helemaal gratis) voor TGTHR! Je kunt dan alle artikelen op de website lezen.
Ben je al geregistreerd? Dan kun je hieronder inloggen.