De eerlijke onderneming - Bas van Abel
Video

Lessen voor iedereen die een groene onderneming nastreeft

VPRO Tegenlicht: de eerlijke onderneming

Door | 31 oktober 2016 | Bron: VPRO

Ontwerper Bas van Abel besloot een mobiele telefoon te maken, waarbij mens en natuur zo min mogelijk worden uitgebuit. De dilemma’s die hij bij het produceren van zijn Fairphone tegenkomt, zijn lessen voor iedereen die een eerlijke onderneming nastreeft.

 

‘If you can’t open it, you don’t own it’ is het motto van Bas van Abel. Hij wilde weten waarom telefoonproducenten een hermetisch afgesloten zwarte doos leveren die wij als consument niet mogen openen. Wanneer hij als ontwerper aan zijn zoektocht begint, wil hij eerst de hele productieketen kunnen begrijpen, om hem daarna te veranderen.

 

In de Chinese stad Shenzhen probeert Van Abel de innovatieve recycling- en makerscultuur te doorgronden. De aan Hong Kong grenzende stad is in dertig jaar tijd uitgegroeid van een dorp met 30.000 inwoners, voornamelijk boeren, tot een stad van meer dan 20 miljoen inwoners. Shenzhen, nu de wereldhoofdstad van de elektronica, is groot geworden met het namaken van de grote merken. Maar de laatste vijf jaar heeft er een belangrijke verandering plaatsgevonden. In de honderden of zelfs duizenden fabriekjes verstaat men de kunst van het (na)maken en repareren zo goed, dat China nu zelf grote ambities heeft om de wereld te overspoelen met eigen ontwerpen en telefoons te produceren die beter zijn dan de bestaande grote merken.

 

Al snel komt Van Abel erachter dat zijn ideeën beter te realiseren zijn wanneer hij zelf een bedrijf begint dat daadwerkelijk telefoons produceert. De Fairphone is geboren. Vanaf dat moment staat zijn leven op zijn kop. Van Abel beseft dat hij geen ontwerper meer is maar een ondernemer, die hoofdzakelijk nog bezig is met schommelende dollarkoersen en financiële targets. Zijn kantoor is een vliegtuigstoel geworden. Alle dilemma’s die hij tegenkomt om eerlijk te kunnen produceren zijn samen met zijn persoonlijke ervaringen lessen voor iedereen die een groene onderneming nastreeft.

 

VPRO Tegenlicht de eerlijke onderneming - video

 

VPRO Tegenlicht: De eerlijke onderneming | Regie: Geert Rozinga

 

Kijk voor meer informatie op de website van VPRO Tegenlicht

Lees het interview met Bas van Abel ‘Eerlijk duurt het langst’

Hoe eerlijk ben jij? Doe de test!

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen