wAARDEvol samenwerken aan een Circulaire Economie

Copyright/Photo: Patrick Post

Artikel

Geslaagde Planvormingsbijeenkomst van de Circulaire Coalitie

wAARDEvol samenwerken aan een Circulaire Economie

Door | 18 januari 2017

Van een lineaire economie naar een circulaire economie. Met dit doel voor ogen hebben meer dan dertig klanten van Van Gansewinkel, waaronder DSM, de Nederlandse Spoorwegen, Miele, Provincie Noord-Brabant, DAF, Akzo Nobel, Heijmans en Philips, zich verenigd in de Circulaire Coalitie.

 

Onder de werktitel wAARDEvol samenwerken aan een Circulaire Economie spraken deze bedrijven de intentie uit om samen de transitie te maken. Dit gebeurde tijdens het voorprogramma van het ondernemersevenement Inspiration 360 op 4 oktober jl.

 

De Circular Quest: samen op reis naar de Circulaire Economie

Vrijdag 9 december vond de eerste bijeenkomst plaats van de Circulaire Coalitie: de Planvormingsbijeenkomst. Op deze dag bepaalden de leden samen hun eigen programma: hoe kunnen we optimaal kennis en ervaring delen en leren van elkaars successen en fouten? Volgens de leden is dit mogelijk door te dóen: samenwerken, de kracht van het netwerk gebruiken… een aanpak waar alle leden achter staan om concrete resultaten te behalen.

 

Er is afgesproken om samen op ontdekkingsreis te gaan: de Circular Quest. Een reis waarbij de individuele en collectieve circulaire ontwikkeling centraal staan, dankzij de volgende drie pijlers:

  1. Leren
  2. Toepassen
  3. Delen

 

Begin 2017 krijgen alle coalitieleden daarom de mogelijkheid om gebruik te maken van een Circular Scan, en wordt gestart met het geven en volgen van masterclasses.

 

Circular Scan Basic

In samenwerking met Circle Economy wordt allereerst voor drie bedrijven een Circular Scan Basic ontwikkeld en uitgevoerd. Hierna krijgen alle coalitieleden de mogelijkheid om van de scan gebruik te maken.

 

De scan resulteert per bedrijf in een rapport waarin de roadmap naar een circulair businessmodel beschreven staat. In het rapport staat ook aangegeven wat de huidige stromen zijn die het bedrijf binnenkomen, daar verwerkt worden en weer verlaten als product of als reststroom.

 

Masterclasses

Verder is besloten om als coalitie masterclasses aan te bieden op specifieke kennisdomeinen, zoals:

  • Introductie in de Circulaire Economie (10 februari)
  • Circulair Inkopen (14 april)
  • Circulaire Business Modellen (9 juni)

 

Hierna volgen de (nog te ontwikkelen) masterclasses Circulair Ontwerpen en Duurzame Gedragsverandering.

 

Cross-oververbanden tussen bedrijven

Tijdens de Circular Quest gaan een expertpanel, bestaande uit Maurits Groen, Serge de Gheldere, prof. dr. Arjan van Weele en Florens Slob, en de programmamanager cross-oververbanden identificeren tussen de deelnemende bedrijven. Zo ontstaat zo veel mogelijk symbiose tussen de partners.

 

De bedrijven kunnen er natuurlijk ook voor kiezen om onderling al aan de slag te gaan. Zeker als het ene coalitielid precies die kennis en ervaring in huis heeft, die het andere coalitielid nodig heeft om de transitie te maken van een lineaire economie naar een circulaire economie. Zo wordt de coalitie een sterk kennisnetwerk waarvan de leden elkaar weten te vinden en kennis delen, want een circulaire economie bereiken we alleen samen.

 

Lees meer over de Circulaire Coalitie

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen