Waarom juist mensen met autisme van toegevoegde waarde zijn binnen organisaties
Artikel

Waarom juist mensen met autisme van toegevoegde waarde zijn binnen organisaties

Door | 30 maart 2017 | Bron: Online marketingspecialist Swink

Van 1 t/m 8 april is de Autismeweek. Ongeveer 190.000 Nederlanders hebben autisme. Uit onderzoek blijkt dat slechts 28 procent van de mensen met autisme regulier betaald werk heeft. Tijdens de Autismeweek wil het online marketingbureau Swink laten zien dat mensen met autisme juist een toegevoegde waarde hebben in het werk, niet alleen in de IT, maar ook op andere gebieden zoals in de online marketing. Bij Swink heeft 70 procent van de medewerkers autisme en minimaal een HBO-denkniveau.

 

Niels van Buren, mede-eigenaar van Swink: ‘Mensen met autisme zijn een van de meest hardwerkende, loyale maar vooral talentvolle medewerkers die een werkgever zich kan wensen. Door de eenzijdige beeldvorming doen we niet alleen hen, maar ook het bedrijfsleven zelf tekort. Wij laten zien dat juist mensen met autisme een buitengewone rol binnen een organisatie kunnen hebben. Niet alleen als IT’er, maar ook in andere functies zoals SEO-, SEA- of contentspecialist.’

 

Uitval voorkomen op werk

Door een diagnose op jonge leeftijd kan worden voorkomen dat kinderen en volwassenen met autisme uitvallen op school of op het werk. Maar veel mensen met autisme krijgen pas op volwassen leeftijd de diagnose autisme. Vaak na een moeizame tijd van vastlopen in studie of werk. Niels: ‘Met een beetje begrip en (kleine) aanpassingen in de manier van werken, zoals afspraken om omgevingsgeluiden op de werkplek te reduceren, wordt uitval voorkomen en worden buitengewone resultaten behaald. Deze aangepaste manier van werken verdient zich ruimschoots terug door de hoge kwaliteit van het werk die juist door deze mensen wordt geleverd.’

 

Dat ondervindt ook Marijn Bon, contentspecialist bij Swink en een vrouw met autisme. ‘Doordat ik mijn autisme niet hoef te verbergen voor mijn werkgever, kan ik mezelf zijn en dat scheelt veel energie. Hierdoor kan ik me beter richten op mijn werk en dit combineren met een sociaal privéleven.’

 

Meer mogelijkheden dan alleen IT

Het beeld dat mensen hebben over autisme kenmerkt zich vaak door stereotyperingen. Een paar voorbeelden: autisten zijn sociaal onvaardig en hebben moeite met communiceren. Ze zijn inflexibel en kunnen vaak maar over één specifiek onderwerp praten. En ze werken allemaal in de IT. Onterecht, want er zijn zoveel meer mogelijkheden voor organisaties om de positieve kanten van autisme in te zetten, bijvoorbeeld als SEO-, SEA- of contentspecialist. Daarnaast zijn de kwaliteiten die het autisme met zich meebrengt, zoals sterke analytische vaardigheden, specialistische kennis, focus en oplossingsgericht werken van grote waarde voor organisaties.

 

Tips voor succesvol werken met autisme

We geven graag nog een paar praktische tips voor zowel werknemers als werkgevers. Daarbij is het belangrijk om te onthouden dat er dus niet zoiets is als ‘De Autist’. Wist je dat de verschillen tussen mensen met autisme groter zijn dan tussen mannen en vrouwen? De toepassing van de tips zullen per persoon anders zijn.

 

Tips voor werknemers met autisme

 • Wees eerlijk en open naar jezelf en je omgeving over je grenzen en mogelijkheden.
 • Durf aan te geven wanneer het teveel is of dat je ergens last van hebt. Probeer het niet te verbergen.
 • Praat over waar je last van hebt; vaak zijn er simpele oplossingen. Bijvoorbeeld oordopjes (met eigen muziek) om omgevingsgeluiden te dempen.
 • Waag stapjes buiten je comfortzone en ga nieuwe dingen aan in gedoseerde stapjes.
 • Krop niet op maar ga in gesprek met de personen die jou kunnen helpen.
 • Voorkom dat spanningen zich te ver opbouwen door op tijd je hoofd leeg te maken. Bijvoorbeeld door jezelf even terug te trekken.

 

Tips voor werkgevers

 • Wees verpletterend eerlijk! Je hoeft niet bang te zijn dat je daardoor bot overkomt; medewerkers met autisme waarderen het juist als je duidelijk communiceert.
 • Kijk naar de mogelijkheden van de medewerker en zet die talenten in voor de bedrijfsdoelstellingen.
 • Houd taken overzichtelijk en maak het ‘simpel’ door duidelijke instructies te geven. Dit geeft vaak net het stukje houvast waardoor er veel meer mogelijk is dan op het eerste gezicht lijkt.
 • Breid werkzaamheden langzaam uit als het goed gaat. Houd daarna samen met de medewerker in de gaten of het goed gaat.
 • Let op non-verbale signalen. Merk je dat er iets dwars zit, ga dan in gesprek.
 • Wees creatief in aanpassingen in werkomgeving of indeling. Vaak is het veel simpeler op te lossen dan het lijkt.

 

Lees meer over de Autismeweek

Lees het interview met Marijn Bon

Lees ook: ’13 brochures met praktische tips over werknemers met een aandoening’