Moderne organisaties houden talent binnenboord
Artikel

Waarom moderne organisaties talent binnenboord houden

Door | 13 juni 2016 | Bron: ANP

Moderne organisaties blinken uit in het behoud van talentvolle medewerkers. Zij scoren een 8,2 op het thema ‘verloopbestendigheid’. Traditionelere organisaties hebben het hier moeilijker mee, zij scoren een 7,7 op hetzelfde thema.

 

Dit blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Het verborgen potentieel van werkend Nederland 2016’, dat eind mei landelijk gepubliceerd is door Effectory. Zijn medewerkers van plan een organisatie snel te verlaten? Of is er een klimaat geschept waarin talent graag wil blijven werken? Dat bepaalt de score van een organisatie op het gebied van verloopbestendigheid.

 

Traditionele vs. moderne organisaties

Traditionele organisaties hebben een top-down-structuur, waarin een manager een afdeling aanstuurt. Moderne organisaties hebben deze vaste indeling losgelaten. Er is vaak een indeling gebaseerd op klantbehoeften. Teams met gelijkwaardige specialisten werken naar eigen inzicht samen om in deze behoeften te voorzien.

 

Persoonlijk welzijn en ontwikkeling

In moderne organisaties is volgens de medewerkers een klimaat aanwezig waarin talent graag wil blijven werken, bijvoorbeeld door de mate waarin aandacht besteed wordt aan het persoonlijke welzijn van medewerkers. Dit wordt in moderne organisaties beoordeeld met een 7,3. In traditionele organisaties scoort deze stelling een 5,0. Ook worden medewerkers in moderne organisaties meer gestimuleerd om zichzelf te ontwikkelen (score 7,7 ten opzichte van een 5,3 bij traditionele organisaties).

 

Moderne organisaties houden talent binnenboord

 

Los durven laten

Waar komen deze verschillen vandaan? Guido Heezen, directeur en oprichter van Effectory, geeft hier een verklaring voor. ‘De goede scores in moderne organisaties zijn waarschijnlijk het gevolg van het positieve effect dat medewerkers ervaren wanneer hun organisatie hen meer los durft te laten en hen de ruimte geeft om hun eigen kracht te vinden. In moderne organisaties is dit meer het geval.’

 

Heezen vervolgt: ‘Hier vertellen directie en leidinggevenden een helder, concreet verhaal aan hun medewerkers. Verder hebben zij een faciliterende rol. Ze gaan er vanuit dat hun mensen zelf heel goed weten wat het beste is om te doen en beperken controles daarom tot een absoluut minimum. Alles is er op gericht om medewerkers in staat te stellen om hun vak goed uit te laten oefenen. Voor medewerkers is het leuk om zo te werken. Zij kunnen echt hun ambacht uitoefenen. Dit vergroot hun bereidheid om zich langdurig in te blijven zetten voor hun organisatie.’

 

Over het onderzoeksrapport

Voor het onderzoek heeft Effectory ruim 400.000 medewerkers uit 800 organisaties gevraagd naar hun werkbeleving. Zij zijn werkzaam in diverse sectoren: Zorg, Onderwijs, Openbaar Bestuur & Veiligheid, Zakelijke dienstverlening, Retail, Productie, Bouw, Publieke sector en Energie. De aan medewerkers gestelde vragen zijn allen gevalideerd en gebaseerd op Effectory’s jarenlange praktijkervaring in combinatie met wetenschappelijke bevindingen op het gebied van goed werknemerschap en goed werkgeverschap.

 

De samenstelling van de populatie is representatief voor de arbeidspopulatie in Nederland op het gebied van kenmerken zoals geslacht, leeftijd, grootte van de organisatie, sector, lengte dienstverband en opleidingsniveau. De gemiddelde respons binnen organisaties is 70,9%. De uitspraken geven daarmee een betrouwbaar beeld van de gemiddelde werkbeleving in Nederland.

 

Vraag gratis het rapport ‘Het verborgen potentieel van werkend Nederland’ aan

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen