Waarom MVO-prestaties getoetst moeten worden aan maatschappelijke doelen
Artikel

Waarom MVO-prestaties getoetst moeten worden aan maatschappelijke doelen

Door | 3 oktober 2016

Dat bedrijven steeds vaker expliciet rapporteren over hun MVO-prestaties is een goede zaak. Zo weten we of ze hun eigen doelstellingen halen. Maar wat we dan nog níet weten is of ze een eerlijke bijdrage leveren aan het oplossen van maatschappelijke problemen als klimaat, fijnstof of armoede. Daarom is het op termijn onvermijdelijk dat de duurzaamheidsprestaties van bedrijven getoetst worden aan extern geformuleerde doelstellingen zoals de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties.

 

De discussie over MVO gaat steeds vaker over de waarde die een bedrijf creëert voor de samenleving. Niet voor niets zijn impactmeten en impactdenken snel in opkomst, en om diezelfde reden rapporteren bedrijven steeds vaker over hun niet-financiële prestaties. Maar als een bierbrouwer aangeeft zoveel liter water te besparen, is dat dan voldoende? Als een autofabrikant meldt zoveel ton CO₂ bespaard te hebben, moeten we dan tevreden zijn?

 

MVO-prestaties van bedrijven krijgen pas betekenis als ze afgezet kunnen worden tegen wat nodig is. Anders weten we nog steeds niet of een bedrijf nu bijdraagt aan de oplossing of aan het probleem. Daarom, betoogt Jos Reinhoudt – Senior kennismanager bij MVO Nederland, is een koppeling van impactmetingen en maatschappelijke jaarverslagen aan extern geformuleerde doelstellingen op termijn onvermijdelijk.

 

Lees de blog van Jos Reinhoudt