Video

WakaWaka

Door | 14 december 2015

WakaWaka (‘helder licht’ in Swahili) is een gedreven social enterprise die zich inzet om energie-armoede te bestrijden. Door high-tech low-cost LED-lampen op zonne-energie beschikbaar te stellen aan de allerarmsten en mensen in nood, realiseert WakaWaka grote impact.

 

 

Wereldwijd hebben 1.2 miljard mensen geen toegang tot elektriciteit. Zij zijn noodgedwongen om gevaarlijke en ongezonde kerosinelampen gebruiken, wat de longen beschadigt en veel brandwonden veroorzaakt. WakaWaka biedt deze mensen veilig licht en elektriciteit door middel van innovatieve lampen en opladers op zonne-energie. Dit verbetert de gezondheid, zorgt ervoor dat kinderen ’s avonds kunnen studeren, biedt vluchtelingen de kans hun telefoons op te laden en zo contact te houden met geliefden, en maakt families zelfredzaam.

WakaWaka is een social enterprise, daarbij is het maken van winst een middel om groei en impact te realiseren, en geen doel op zichzelf. Daarom wordt WakaWaka in westerse landen verkocht volgens het ‘Buy One, Give One’ principe: bij iedere aankoop, wordt er ook een gegeven aan mensen die het écht nodig hebben.

 

De WakaWaka Foundation is een aparte organisatie van de WakaWaka Social Enterprise. De foundation richt zich op de mensen die leven ‘at the Base of the Pyramid’ en die over het algemeen minder dan $ 2 per dag verdienen en die met een steuntje in de rug de kans kunnen krijgen om uit de armoedeval te ontsnappen. De WakaWaka Foundation helpt hierbij onder andere door het verschaffen van betaalbare – en in sommige gevallen gratis — LED verlichting op zonne-energie. Uitgangspunt is daarbij overigens altijd: ‘Gratis, maar niet voor niets’: in overleg met organisaties zoals UNHCR en Warchild, waarmee de WakaWaka Foundation samenwerkt, wordt steeds afgesproken welke tegenprestatie de ontvanger van de WakaWaka levert (bijvoorbeeld community-werk). Naast het beschikbaar stellen van WakaWaka’s verzorgt de Foundation een educatieprogramma over duurzame energie, het belang van schoon drinkwater en goede sanitatie, zorgvuldig omgaan met de leefomgeving en verantwoorde afvalverwerking.

 

Bezoek de website van WakaWaka

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen