Wat betekent het elektrisch rijden voor duurzame ondernemers
Artikel

Wat betekent het elektrisch rijden voor duurzame ondernemers?

Door | 25 augustus 2016 | Bron: Online Kenniscentrum Duurzaam Ondernemen

De staatssecretaris van Financiën, Eric Wiebes, heeft in een nieuw wetsvoorstel plannen gemaakt om hybride rijden minder aantrekkelijk te maken. Dat maakte hij onlangs bekend in een interview met Autoweek. Omdat de auto’s maar deels elektrisch rijden, en het nauwelijks energiebesparing oplevert, krijgen ze wat hem betreft te veel fiscale voordelen. Het kabinet probeert met dit nieuwe voorstel juist het volledig elektrisch rijden te stimuleren. Maar wat betekent dat voor ondernemers?

 

Omdat de huidige autobelastingen niet meer aansluiten bij de nieuwste automodellen en technologische ontwikkelingen heeft Wiebes een nieuw wetsvoorstel ingediend genaamd Autobrief II. Volgens de staatssecretaris dragen plugin-hybrides niet direct bij aan een beter milieu en klimaat, waardoor de stimulering wordt teruggedrongen. Autobrief II is inmiddels door de Tweede Kamer goedgekeurd en wacht nog op goedkeuring van de Eerste Kamer voordat het kan worden doorgevoerd.

 

Duurder in aanschaf maar voordeliger in gebruik

Natuurlijk is het klimaat de grote winnaar bij het volledig elektrisch rijden. Maar een ondernemer dient naar alle aspecten te kijken. Ook de prijs. De ANWB heeft recentelijk een klein onderzoek gehouden naar een aantal populaire modellen. Daaruit blijkt dat een volledige elektrische auto al snel tussen de €9.000 en €17.000 duurder is dan een vergelijkbaar model die op benzine of diesel loopt. Vanwege de massaproductie dalen de aanschafprijzen van elektrische auto’s, en ook de dalende batterijprijzen dragen bij aan goedkopere auto’s.

 

Lees verder bij het Online Kenniscentrum Duurzaam Ondernemen

Lees het interview in Autoweek

Lees het wetsvoorstel Autobrief II