Wat is er eigenlijk mis met een potje creatief belasting ontwijken
Artikel

Wat is er eigenlijk mis met een potje creatief belasting ontwijken?

Door | 22 april 2016 | Bron: MVO Nederland

Belastingfraude is verboden. Belasting ontwijken met creatieve, maar legale constructies is dat niet. Toch roepen de negatieve effecten ervan in vrijwel elk land publieke verontwaardiging op. Wat voor schade kan belastingontwijking aanrichten?

 

Belasting ontwijken is misschien voordelig voor individuele bedrijven; het is vrijwel altijd schadelijk voor een land en zijn inwoners. Ten eerste beschikken overheden vanwege belastingontwijking over minder geld voor publieke basisvoorzieningen. Goed onderwijs, gezondheidszorg en veiligheid lijden allemaal onder een slechte belastingmoraal.

 

Maar er zijn ook mensen die beweren dat belastingontwijking niet slecht hoeft te zijn. Als je bijvoorbeeld zaken doet in een land waar de overheid jouw belastinggeld dreigt te besteden aan gewelddadige repressie of het inperken van de persvrijheid. In dat geval zou je belastingontwijking kunnen zien als goedaardige ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’. Volgens MVO Nederland valt daar genoeg op af te dingen.

 

Lees ‘Waarom is belastingontwijking eigenlijk slecht?’ van MVO Nederland

Meer weten over ethisch handelen? Bezoek de Henk van Luijk-lezing!

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen