Wereldproblemen oplossen met winst
Artikel

Wereldproblemen oplossen met winst?

Door | 14 oktober 2016 | Bron: NRC

Wereldproblemen oplossen met winst. Is dat fout? Of is het juist dé manier om de armen te helpen? Wie in de jaren zeventig iets had met goede doelen mocht zich vooral uitleven na werktijd. Maar in de afgelopen decennia is dat veranderd. Eerst werd maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk. Nu wemelt het van de ‘social entrepreneurs’: non-profit organisaties die als start-ups maatschappelijke problemen aanpakken.

 

Allemaal nobel, maar niet genoeg, zeggen de aanhangers van shared value. Die term is afkomstig van managementgoeroe Michael Porter. Volgens hem kunnen grote problemen alleen worden opgelost wanneer je écht als een ondernemer te werk gaat – inclusief het streven naar winst. De mensen met de problemen profiteren, en het bedrijf ook: gedeelde waarde.

 

Waarom? ‘Ondernemen draait om meeting needs at a profit: voorzien in behoeften op een winstgevende manier’, stelt Porter. ‘En dan gebeurt er iets magisch. De winst die je boekt maakt het mogelijk op te schalen en nog meer behoeften te vervullen.’

 

Lees de blog van Ben Tiggelaar op NRC.nl

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen