Artikel

De creatieve industrie biedt innovatieve oplossingen tegen de gevolgen van klimaatverandering

What Design Can Do kiest winnaars Climate Action Challenge

Door | 24 november 2017

Op 23 november jl. zijn de dertien winnaars van de wereldwijde Climate Action Challenge op de What Design Can Do-conferentie in São Paulo bekend gemaakt. De winnaars zijn gekozen uit 384 inzendingen uit 70 verschillende landen. Met behulp van deze initiatieven kunnen mensen en gemeenschappen zich weerbaar maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Vanaf januari worden deze concepten uitgewerkt tijdens een intensief acceleratieprogramma.

‘Ik was erg enthousiast toen ik over deze challenge hoorde,’ zegt juryvoorzitter en VN-klimaatchef Patricia Espinosa over de Climate Action Challenge. ‘Bij het terugdringen van de klimaatverandering moeten we ook andere sectoren betrekken. De challenge van What Design Can Do helpt ons om andere doelgroepen te bereiken.’

Klimaatoplossingen

Wereldwijd is de vraag naar krachtige en inspirerende oplossingen voor de gevolgen van klimaatverandering groter dan ooit. Met deze Climate Action Challenge wil social-impact platform What Design Can Do niet alleen het grote en voor veel mensen abstracte probleem van klimaatverandering tastbaar en begrijpelijk maken, maar ook potentiële en praktische oplossingen aandragen.

‘De resultaten van onze eerste Climate Action Challenge vervullen me met trots. De geselecteerde projecten tonen grote betrokkenheid en zijn op veel manieren inclusief. Naast design, brengen de projecten wetenschap, technologie, onderwijs, bewustzijn en nog veel meer samen. Dat is wat design zou moeten doen,’ aldus Richard van der Laken, oprichter van What Design Can Do, dat voor deze Challenge samenwerkt met de IKEA Foundation en de Autodesk Foundation.

Op maat gemaakt acceleratieprogramma

De winnaars zijn geselecteerd door een internationale jury bestaande uit vooraanstaande ontwerpers, architecten, klimaat- en social business experts. Vanaf januari 2018 worden de winnaars met hun concepten begeleid in een door Social Enterprise NL op maat gemaakt acceleratieprogramma.

Tijdens het programma, dat bestaat uit drie meerdaagse bootcamps in Amsterdam en twee online workshops, worden de winnaars voorgesteld aan potentiële partners, fondsen, investeerders, klanten en netwerken die kunnen helpen om hun idee te realiseren. Hiervoor is in totaal €900.000 aan prijzengeld beschikbaar.

Presentatie tijdens What Design Can Do Amsterdam 2018

Op 24 mei 2018 laten de winnaars het resultaat van vijf maanden acceleratieprogramma zien, tijdens de internationale What Design Can Do-conferentie in de Stadsschouwburg Amsterdam. Tijdens deze “demo day” worden de prototypes en bijbehorende ondernemingsplannen getoond. TGTHR houdt je in de tussentijd op de hoogte van de projecten van een aantal van de winnaars.